Оригиналът е на Mia Sato Даниел Десподов 16:58 | 04.04.2024

...
Оригиналът е на Mia Sato Даниел Десподов 16:58 | 04.04.2024
Коментари Харесай

Сериозно постижение: започнаха да отглеждат черен дроб директно в тялото на жив човек

Оригиналът е на Mia Sato

Даниел Десподов 16:58 | 04.04.2024 0 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 13:41 | 03.04.2024

Неочаквано достижение: компасът на смарт телефона дава опция за премерване на равнищата на глюкозата

IT НовиниЕмил Василев - 17:30 | 02.04.2024

Германия рискува да се трансформира в първото европейско бунище за слънчеви панели

IT НовиниЕмил Василев - 16:39 | 03.04.2024

Пробив: Учени сътвориха революционно устройство за термоядрен синтез благодарение на непрекъснати магнити

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

Учени от биотехнологичната компания LyGenesis оповестиха за първия случай на инжектиране на донорски кафези в човешкото тяло за развъждане на мини черен дроб. Уникалната интервенция слага началото на пилотни клинични изпитвания с пациенти с чернодробна непълнота, които ще получат функционален мини орган. В бъдеще се възнамерява да се проведат сходни проучвания за развъждане на бъбреци и панкреас.

Операцията за развъждане на мини черен дроб съставлява въвеждане на донорски кафези в човешкото тяло. Това става в лимфния възел до главния черен дроб, повреден от заболяването, написа Nature. След няколко месеца клетките стартират да се развъждат и да образуват конструкция, способна да извършва функционалността по пречистване на кръвта, която пациентът е изгубил вследствие на болестта. Успехът на концепцията е неведнъж доказан в предклинични проучвания върху мишки, кучета и свине.

В рамките на пилотното изследване учените ще работят с 12 пациенти с чернодробна непълнота. Първият доброволец към този момент е получил пробното лекуване и се намира във етапа на наблюдението.

Планира се миниорганът да спре да пораства незабавно щом функционалността на пречистване на кръвта се стабилизира. Първоначално учените ще образуват няколко огнища от донорски кафези в лимфните възли. По този метод те ще дефинират оптималния брой и размер на миниорганите, които могат да поддържат организма.

Засега се обмисля краткотрайно потребление на миниорганите. Това е краткотрайна мярка, до момента в който се чака трансплантация на черен дроб от донор. В бъдеще учените възнамеряват да употребяват и личните стволови кафези на пациента вместо тези на донора, с цел да отстранен нуждата от имуносупресивни медикаменти. Ако всички тези инициативи се окажат ефикасни и безвредни, учените възнамеряват да проведат сходни проби върху развъждането на бъбреци и панкреас.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР