Опциите за десерти, които са на разположение в днешно време,

...
Опциите за десерти, които са на разположение в днешно време,
Коментари Харесай

Кой е най-старият десерт в света

Опциите за десерти, които са разполагаем в днешно време, обгръщат необятна гама от усети, само че по какъв начин стартира всичко и кой в действителност е най-старият десерт в света?
 Тирамисуто, Адо Кампеол, историята на италианския десерт и по какъв начин да си го приготвим
Бащата на тирамисуто умря, да живее тирамисуто

Десерт с забавна история и лесна рецепта

За да разберем, дано се върнем в античния Близък изток - район, който през днешния ден обгръща страни като Турция, Армения и Ирак. Този интервал стартира преди към 6000 години и продължава почти до VII век. Въпреки че не е известно тъкмо по кое време, в някакъв миг през този интервал стартира традицията на правенето на десерти, която в действителност има нещо общо с Ноевия ковчег.

Легендата споделя, че достигайки до планината Арарат в Турция, откакто наводнението понижава, Ной и фамилията му вземат решение да отпразнуват оцеляването на света, като приготвят ястие, сходно на каша, от съставките, останали на лодката. И по този начин се ражда ашурето (ah-shoo-ray), или " десертът на Ной ".
 Снимка 658808

Смята се, че хората в антични времена са почнали да ядат ашуре като метод да отбележат спасяването от потопа на Ноевия ковчег и това е останало традиция до наши дни. В Турция да вземем за пример се чества на Ашура - 10-ия ден от ислямския календарен месец Мухарам, като хората приготвят десерта на Ной за фамилията, приятелите и съседите.

Ашуре обаче не се яде единствено в Турция или даже от хора, принадлежащи към избрана вяра. Въпреки че може да има разнообразни имена, ашуре се яде и тук-там като Армения и на Балканите. Приготвя се от някои за отбелязване на празници в юдаизма и християнството.
 Снимка 658806

Но макар че известността му може да е надхвърлила времето, никоя съответна рецепта не е. Разбира се, основата съставка е пшеница и постоянно включва бял фасул и нахут, което не звучи изключително като десерт.

Хората обаче прибавят цяла гама от ядки, плодове и подправки, в това число кайсии, семена от нар, смокини, шамфъстък и канела, с цел да създадат десерта сладостен и богат на съставки. Това, което можем да намерим в купа с ашуре, евентуално ще варира от район на район и даже от човек на човек.
 Снимка 658807

Въпреки че главните му съставки може да наподобяват нетрадиционни за тези, които не го познават, ашурето е нещо доста повече от десерт - то свързва хората дружно, без значение от техните вярвания.
 Пет хрумвания за десерт (и не само), които да комбинирате със сладолед
Пет хрумвания за десерт (и не само), които да комбинирате със сладолед

Защото всички го обичат

Както Суна Чагптай, професор по история на архитектурата и археология в университета Bahçeşehir в Истанбул, споделя пред BBC Travel: " Хареса ми по какъв начин ашурето или неговите леки разновидности символизират сладостта, възпоменанието и новото начало. Мисля, че доста малко предписания имат силата на ашурето: необятно прочут десерт, носещ древен и мюсюлмански препратки, който ни кара да мислим по сходен метод. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР