Опозицията продължава да протестира в Белград, а представителите на правителството

...
Опозицията продължава да протестира в Белград, а представителите на правителството
Коментари Харесай

Германската преса: Опозицията протестира, Вучич благодари на Москва

Опозицията продължава да стачкува в Белград, а представителите на държавното управление я упрекват в опит за прелом. Германската преса обръща съществено внимание на протичащото се в прилежаща Сърбия.

Сред заглавията се открояват: „ Срещу изборните измами: Опит за навлизане в градското заседание на Белград “ (ZDF), „ Сръбската полиция арестува 38 стачкуващи “ (Шпигел) и „ Много ранени при митинги против резлутата от парламентарните избори “ (Цайт).

" Зюддойче цайтунг " показва и къса вест от Белград, в която се показва, че „ Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич завоюва изключителните парламентарни и локални избори в доста градове, в това число в Белград, само че в столицата триумфът на президентската партия е дребен “. Според опозицията и анализите на откривателите на изборите тази победа е реализирана посредством всеобща машинация.

Медиите в Берлин пишат, че " провокатори са хвърляли камъни по постройката и полицията " и че " полицията е употребила сълзотворен газ против стачкуващите ". Посочва се още, че по данни на сръбското Министерство на вътрешните работи са задържани 38 стачкуващи, а 8 служители на реда са ранени.

" Франкфуртер Цайтунг " акцентира, че „ след безредиците в Белград Вучич отхвърля да се съобщи и благодари на Москва “.

" Сериозни вълнения избухнаха в Белград по отношение на обвинявания в изборни измами ", написа още вестникът.

Съобщава се, че участниците в митинга са се пробвали да нахлуят в градската асамблея на Белград в неделя вечерта, качили са се на постройката, хвърляли са камъни и са счупили прозорците, а по-късно полицията в последна сметка е отблъснала стачкуващите.

" Видео се популяризира в обществените мрежи, което провокира обвинявания в полицейско принуждение. На него се вижда по какъв начин служители на реда удрят протестиращи с палки. " - написа изданието, което означи, че хиляди сърби са протестирали против Вучич и СПП през идващите дни.

В същото време държавни фигури упрекват протестиращите в опит за държавен прелом. Президентът Вучич съобщи, че това е „ принудително завладяване на държавни институции “, планувано в чужбина. Премиерът Ана Бърнабич сподели, че проектите за митинг са били известни авансово. В същото време тя благодари на съветските органи за сигурност за предаването на съответната информация. Президентът Вучич се срещна с съветския дипломат пред дни, а представителят на Кремъл Дмитрий Песков поздрави Вучич за успеха незабавно след изборите.

Предвид тази непосредственост " стачкуващите съпоставиха Вучич с съветския президент Путин ", до момента в който опозицията в това време " изрази отчаяние от Запада ", се споделя в коментара на вестника. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР