Описват го като затворническа колония за особено опасни рецидивисти. Намира

...
Описват го като затворническа колония за особено опасни рецидивисти. Намира
Коментари Харесай

Полярен вълк - затворът за особено опасни рецидивисти, в който Навални загина

Описват го като " затворническа колония за изключително рискови рецидивисти ". Намира се оттатък полярния кръг в Русия. Наричат го " Полярен вълк ". Това е мястото, където гибелта застигна най-отявления критик на Владимир Путин - Алексей Навални.

На 16 февруари 2024 година съветската Федерална работа за осъществяване на наказванията (ФСИН) заяви за гибелта на опозиционера. Политикът излежаваше 19-годишна присъда в Поправителен дом № 3 (ИК-3) в Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг на Русия. Именно това е страховитият затвор.

Според Федералната работа един от най-изтъкнатите критици на Путин " се е почувствал зле след разходка и съвсем незабавно е изгубил схващане ".

Властите настояват, че незабавните медици са направили " всички нужни реанимационни ограничения ", само че те " не са дали позитивен резултат ". Европейски Съюз, Съединени американски щати и политици от целия свят реагираха, че в действителност Навални е погубен - без значение каква тъкмо е повода за гибелта му, а отговорността за това е на Путин.
В четвъртък, след съвсем седмица,.69-годишната Людмила Навалная съобщи, че чиновниците са ѝ споделили, че в случай че не се съгласи на скрито заравяне, ще " създадат нещо " с тялото му.
Какво знаем за изискванията на живот, лекуването на пандизчиите и медицинските запаси в ИК-3?

За първи път интернационалната общност разбра, че Алексей Навални е изместен в ИК-3 на 25 декември предходната година. Преди това местонахождението му не беше известно в продължение на 19 дни. До известието за гибелта му се знаеше, че Навални постоянно е пращан в карцера на колонията, където изискванията са по-зловещи и от тези в " елементарните " килии. Престоят му там - съгласно обществените данни, е бил доста по-дълъг от допустимите съгласно интернационалните стандарти дни, само че в Русия сходни правила не наподобява да се съблюдават.

Затворът " Полярен вълк " има меко казано неприятна известност, написа съветското без значение издание " Медуза ".

Той се намира в село Харп, в съветския Ямало-Ненецки самостоятелен окръг, северно от Полярния кръг.

Още през 2006 година " Новая газета " написа, че " Полярният вълк " " постоянно е функционирал като затворническа колония за изключително рискови рецидивисти ".

Сътрудникът на Навални Иван Жданов го дефинира като " един от най-северните и отдалечени " затвори в Русия и назовава изискванията там " брутални ".

Адвокати, профилирани в отбрана на правата на наказаните, дават сходно изложение на пандиза.

" Това е отвратителна колония. Условията за пандизчиите са доста сурови и всички връзки оттова са блокирани, с изключение на може би някои медицински молби и такива за материална помощ ", споделя един от юристите пред " Медуза ".

" Условията там са извънредно тежки, защото специфичният режим всъщност съставлява узаконено мъчение ", споделя различен правозащитник, поискал анонимност.

От думите му излиза наяве още, че предходната година прокурорът на Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг е открил нарушавания на разпоредбите за защита на труда, противопожарна сигурност и санитарните правила в колонията.

" Това значи, че изискванията за задържане там са толкоз неприятни, че даже съветската прокуратура е решила, че е належащо да се намеси, макар че прокурорският контрол в местата за задържане е по принцип условност ", изяснява той.

Трудно е да се даде в детайли изложение на медицинските запаси, с които разполагат пандизчиите в IK-3.

В килиите няма радиатори за отопление. Има единствено две тръби, през които влиза и излиза вода. Ако спорите и се опитате да отстоявате правата си пред чиновник на ФСИН, той просто завърта вентила и температурата в стаята ви спада до 10 градуса по Целзий. Вие седите в тази студена килия, облечени в синтетични облекла, споделя източник на съветската медия.

" Когато има инспекции, температурата в килиите може да се увеличи до 25 градуса. Веднага щом външните лица си тръгнат, температурата може да бъде понижена до 16-18 градуса, прибавя той.

Други пандизчии оповестяват, че изпитват " психически стрес " заради изискванията, в които се намират, а някои от тях упрекват надзирателите в изтезания.

" Когато пандизчиите влязат в колонията, те биват отвеждани в банята. Когато човек се съблече и отиде да се измие, водата се изключва и влизат хора с маски, които стартират да го бият. При мен това продължи към половин час. Имаше към 15 души - и пандизчии, и чиновници ", споделя наказан, който излежава присъдата си в ИК-3, пред The Moscow Times.

" Сложиха ме на пода и ме биеха с бухалки и юмруци по седалището, главата, лицето, ребрата. Не ми оказаха никаква здравна помощ ", излиза наяве още от думите му.

Преди дни брачната половинка на Навални - Юлия, направи видеообръщение, в което съобщи, че има информация за съответния мотив, поради който Путин е издал заповед за ликвидирането на Навални в пандиза.

" Със сигурност ще разберем и кой съответно - и по какъв начин - е направил това закононарушение. Ще посочим семейството му и ще покажем лицето му. Но основното, което можем да създадем за Алексей и за себе си, е да продължаваме да се борим - повече, по-силно и по-яростно от преди ", сподели Навалная.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР