Олга Марсенак и Насекомо бяха отличени в първия за България

...
Олга Марсенак и Насекомо бяха отличени в първия за България
Коментари Харесай

Олга Марсенак и пътят към устойчивия бизнес

Олга Марсенак и " Насекомо " бяха отличени в първия за България конкурс за устойчиви ESG практики на PwC Според съоснователката на компанията нововъведенията и регулациите могат да бъдат решение за климатичните промени Но също толкоз значими са и информацията и образованието, които могат да трансформират настройките Визитка Олга Марсенак е съосновател на биотехнологичния стартъп " Насекомо ". Завършила е Американския университет в България и MBA в INSEAD, Франция, член е на INSEAD Global Impact community и на Асоциацията на дипломираните счетоводители в Обединеното кралство. Владее свободно 4 езика. Кариерата й стартира в Pricewaterhouse Coopers в края на 90-те години в София и Лондон, минава през UBS Warburg в Лондон и поделението за финансови услуги на General Electric. През 2004 година дружно със брачна половинка си Ксавие Марсенак и Филип Угринов основават аутсорсинг компанията Call Point New Europe в София, която през 2012 година е добита от TELUS International. Олга Марсенак управлява корпоративната обществена политика на компанията в България до 2017 година, когато дружно с и основават " Насекомо ".
Борбата за климата и екологичното ни оцеляване минава както през регулациите, по този начин и през нововъведенията. Регулациите ни тласкат към промени в метода ни на живот, само че не можем изцяло да се откажем от цивилизационните улеснения. И тук е ролята на нововъведенията - да ни дадат други възможности, тъй че да можем да живеем удобно, само че не с цената на заличаване на планетата.

Това виждане споделя Олга Марсенак - бизнесмен и съосновател на Тя получи премията " Предприемач в устойчивото развиване " и бе една от трите персони, отличени за приноса ѝ към развиването на виновни бизнес практики Състезанието имаше за цел да насърчи и разпространява новите политики на резистентност (ESG е редуциране от екологично, обществено и корпоративно управление) в бизнеса.
Реклама
" Насекомо " също бе отличена - с приз " Game Changer " в категорията " Иновации " на състезанието. Компанията, която е измежду пионерите в Европа за, създава автоматизирана система, която трансформира ларвите на мухата черен боец в различен фуражен протеин, масло и естествени наторители. Иновативният план, основан в село Лозен до София, е част от нова промишленост, която може да има значима роля и в това време
С необятен взор към света
Идеята за " Насекомо " и възприемането на устойчивите практики като значима част от бизнеса не се раждат за ден. Те са плод на персоналния и професионален път на Олга Марсенак. " Имала съм шанса и привилегията да изучавам и да работя в разнообразни географски местоположения, в разнообразни компании и промишлености и да следя положителни практики ", споделя тя.

Работейки в PwC в Лондон да вземем за пример се среща с педантично структурирания, йерархичен и изчистен корпоративен свят, само че също и с напредничави даже за западния свят през 90-те години практики - грижата за чиновниците и преместването на корпоративни полезности към общностите.

INSEAD пък - с изключение на страхотна бизнес школа - по думите й е извънредно скъпа общественост. В INSEAD Global Impact community, където тя е член дружно с близо 5000 други ученици, постоянно се раждат зелени начинания - една неотдавнашна такава е да вземем за пример битката с пластмасата. " Целта бе всеки самостоятелно да повлияе на оптимално количество хора, семейство, компания, сътрудници, да лимитират използването й. Освен че има резултат, тъй като приказваме за хора на авторитетни позиции в какви ли не промишлености, това те кара и персонално да прогледнеш какъв брой доста опаковки използваме, даже когато опитваме да ги минимизираме ", отбелязва Олга Марсенак.
Реклама
Времето, прекарано в General Electric в няколко европейски местоположения, я сблъсква с концепцията за аутсорсинга и изнесените услуги, която по това време още не е добре развита в България. " Започнахме да я обмисляме със брачна половинка ми и в последна сметка през 2004 година се върнахме в София и основахме много сполучлива аутсорсинг компания - Call Point New Europe ", споделя тя. През 2012 година компанията е добита от канадския колос Telus International, а Олга Марсенак остава в нея като началник на обществената корпоративна политика.

" Тази огромна мултинационална компания има и огромни политики за резистентност и провежда страхотни акции за поддръжка - такива, в които да вземем за пример целият екип подарява времето си за начинания като реновиране на учебни заведения, лечебни заведения и така нататък ", споделя съоснователката на " Насекомо ". В идващите пет години тя провежда и в България разнообразни обществени и екологични акции и планове в областта на опазването на здравето, образованието и околната среда, за което и компанията, и тя самата са отличавани неведнъж.
Време за нов смисъл
Водена от разбирането, че смислените хрумвания се нуждаят и от поддръжка, през годините Олга Марсенак е правила и дребни, самостоятелни вложения в започващи бизнес планове с резистентен резултат - да вземем за пример за преработване на текстил, развиване на нови храни, стабилно прилагане на горския запас и така нататък

Но в един миг натрупванията водят до концепцията за нов бизнес. " Искахме да е нещо с повече измерения, със смисъл, със обществен резултат. Аз имам вяра, че с цел да даде една концепция добър резултат, тя би трябвало да е под формата на бизнес, тъй като това е стабилно. Иначе е по-скоро дарителство, постоянно с не доста дълъг резултат ", споделя Олга Марсенак.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР