Окръжният съд в Кърджали отново отложи делото на Лютви Местан

...
Окръжният съд в Кърджали отново отложи делото на Лютви Местан
Коментари Харесай

Отново отложиха делото на Лютви Местан, един от адвокатите му е глобен

Окръжният съд в Кърджали още веднъж отсрочи делото на Лютви Местан за злополуката край село Загорско през 2019 година, при която умря 6-месечно бебе.

Причината беше, че юристите на Местан не се явиха в съда, с което се нарушава правото му на отбрана.

На съвещанието участваха и двамата обвинени – Лютви Местан и Юсеин Ахмед, бащата на умрялото дете.

Един от юристите на Местан Менко Менков е показал като причина присъединяване си в съвещание на Специализирания углавен съд.

„ Делото е извънредно комплицирано от фактическа и правна страна, а поетият длъжностен ангажимент като бранител включва синхронизиране на линията на отбрана с юрист Менко Менков “, съобщи вторият бранител на Местан Наско Дойчев.

Прокурорите по делото Василева и Георгиева дефинираха претекстовете на юрист Дойчев като неуважителни, а неналичието на бранителя, като спънка за предоставяне ход на делото, за което желаеха да му бъде наложена парична глоба, в резултат на което той е санкциониран с 800 лева

На съвещанието не се явиха и частните обвинители по делото, както и правосъдните им бранители. Този факт съгласно прокуратурата не е спънка за гледането му, заради което за тях не бе поискана парична глоба.

Адвокатите на Лютви Местан са поискали от съда по време на идващото съвещание в залата да бъдат възпроизведени телевизионни репортажи от деня на злополуката, както и събиране на нови доказателства.

По думите на Лютви Местан, репортажите са в основата на обвинителната теза на прокуратурата, а според Наказателно-процесуалния кодекс отбраната има симетрично право да се позове на тях.

„ Ще потвърдя и на слепите с видеорепортажите от 14-и, че в деня на злополуката на това кръстовище няма стоп линия, има голям брой високи шубраци, които напълно закриват знака в далечината, а прокуратурата ме упреква, че съм виждал 21 метра преди него “, съобщи Местан откакто излезе от правосъдната палата. Той предизвести, че в случай че съдът не допусне настояването му, ще свика конференция. Местан изрази и желанието си да изиска още веднъж отказ на съда.

Следащото съвещание е планувано за 5 юли от 10 ч., а предходното такова беше прекратено във фаза на разпит на очевидец.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР