Окончателният вариант на Областната здравна карта за област Кюстендил бе

...
Окончателният вариант на Областната здравна карта за област Кюстендил бе
Коментари Харесай

Средно на 1 жител в областта се падат 4,06 прегледа от медицински специалист

Окончателният вид на Областната здравна карта за област Кюстендил бе утвърден на постоянно съвещание на Комисията, образувана за правене на документа. Основната цел на Областната здравна карта е да способства за възстановяване на здравното положение на популацията в област Кюстендил, посредством обезпечено покриване на потребностите от здравна помощ, спазвайки правилата на досегаемост, своевременност, непрекъснатост, достатъчност и качество на медицинските действия на обособените равнища на институционалната конструкция на регионалната здравна мрежа.

Комисията, под председателството на регионалния шеф инж. Александър Пандурски, търси оптимални решения в посока обезпечаване на по-качествени здравни грижи и достъп на популацията до здравно обслужване. Одобрената Областна здравна карта ще бъде показана на Министерство на здравеопазването, дружно с прилежащите документи, употребявани при правенето й.

Директорът на Дирекция „ Медицински действия “ в РЗИ - Кюстендил, доктор Динко Динев заключи предоставената информация по направения план на Областната здравна карта. Пред Комисията доктор Динев показа разбор на положението на здравната система и потребностите на популацията от здравни услуги в област Кюстендил.

Броят на общопрактикуващите лекари (ОПЛ) и на незаетите практики, в това число в последната година, е без смяна. Преобладават самостоятелните практики за здравна помощ. От всички общопрактикуващи лекари единствено петима лекари нямат добита компетентност. Налице са кабинети за неотложна здравна помощ, само че те са в двата огромни града на региона и жителите на дребните и отдалечени обитаеми места са затруднени при използването им. През 2022 година са осъществени 441 813 броя прегледи от ОПЛ общо, приблизително на 1 гражданин – 4,06 прегледа. Един ОПЛ обслужва 1 376 души. На 10000 души население се падат 7,27 ОПЛ за региона.

Броят на лекарите по дентална медицина е повече от нужния за региона, според предоставената методика. Специализираната извънболнична помощ е главен интегриращ детайл в системата на опазване на здравето, който да обезпечи на популацията налична и качествена здравна помощ и да разреши да се понижат потребностите от доста по-скъпата болнична помощ посредством дейна профилактика, ранна диагностика и съответно и дейно лекуване в амбулаторни условия.

Съществува проблем с концентрацията на профилираната здравна помощ в двете огромни общини Кюстендил и Дупница и неналичието на задоволително експерти в останалите общински центрове, което затруднява достъпа на пациентите до този тип здравна помощ. Преобладава броят на самостоятелните профилирани практики за сметка на груповите практики и медицинските центрове. Съотношението сред общопрактикуващите лекари и профилираната извънболнична здравна помощ е 1:1,26, а при лекарите по дентална медицина съотношението сред общопрактикуващите и експертите е 1:0,02.

Най-голям брой амбулаторни прегледи при възрастните са осъществени от: кардиолози, по-късно от офталмолози и на трето място от ендокринология. При децата до 17 години честотата на прегледи е: преди всичко от педиатри, второ от УНГ и на трето от офтамолози.

По отношение на записаните болести в ИБП болестността през 2022 година: заболяванията на органите на кръвообращението са запазили първото място; второ място -болести на дихателната система; на трето място - заболявания на ендокринната система. По отношение на заболеваемостта през 2022 година заболяванията на дихателната система се задържат преди всичко:

Броят на лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Кюстендил е пет. Запазва се по-високата осигуреност на популацията с кревати в лечебни заведения за болнична помощ от междинната за страната – за сметка на броя на леглата за долекуване и дълготрайно лекуване, защото на територията на региона има две профилирани лечебни заведения за рехабилитация /СБР/.

МБАЛ „ Д-р Никола Василиев “, гр. Кюстендил и МБАЛ „ Св. Иван Рилски “, гр. Дупница демонстрират нищожно нарастване на броят на миналите заболели за годината. Средният престой на 1 пациент е леко понижен от 5,8 през 2021 година на 5,55 през 2022 година В „ МБАЛ Св. Иван Рилски – 2003 “, гр. Дупница броят на миналите заболели за годината е едва занижен. Средният престой на 1 пациент е леко занижен от 4,3 през 2021 година на 4,0 през 2022 година

През 2022 година броя на приетите в болница изписани заболели е 19 660 против – 19 180 през 2021 година

Задържа се наклонността с висока периодичност (42,83%) на болесттите от клас IX – заболявания на органите на кръвообръщението, като причина за леталитет, а от тях съществени първопричини за умирания са сърдечна непълнота и инсулт.

По отношение на брой заболели под наблюдаване от психологични болести – броят на диспансеризираните заболели през 2022 година е повишен по отношение на 2021 година (от 2145 на 2346). Запазен е съществуващия брой кревати - 38 за психиатрична помощ, защото на територията на региона сега те са задоволителни.

Към сегашния миг леглата за физиотерапия и рехабилитация към „ СБР – Наказателен кодекс “, филиал Кюстендил и към „ СБР – Сапарева баня “ са общо 356, като за всички тях има опция за подписване на контракти по клинични пътеки с НЗОК. Постъпили са оферти от ръководителите на двете профилирани лечебни заведения за рехабилитация за увеличение броя на леглата им общо с 154, заради статута им на лечебни заведения с междуобластно и национално значение, които се употребяват най-вече от жители на други области, както и от прилежащи страни (Република Македония, Сърбия и Турция). Наблюдава се повишен интерес от пациентите, поради удобните лечебни качества на минерални води в област Кюстендил, в комбиниране с чистия въздух и непрекъснато обновяваната материална база.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР