Ожесточени боеве избухнаха в суданската столица Хартум между армията и

...
Ожесточени боеве избухнаха в суданската столица Хартум между армията и
Коментари Харесай

Ожесточените боеве в суданската столица Хартум продължават

Ожесточени боеве избухнаха в суданската столица Хартум сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), оповестява Българска телеграфна агенция.

Съобщава се за няколко горящи здания в столицата.

В региона има няколко значими склада за гориво, както и цех за оръжия и муниции и хранилища за танкове и военно съоръжение, заяви репортерът.

Прекратяването на огъня сред двата враждуващи лагера, контрактувано с посредничеството на Съединени американски щати и Саудитска Арабия, изтече в събота през нощта. Засега не е ясно дали договарянията сред суданската войска и Съюз на българските писатели ще продължат. Армията упорства Съюз на българските писатели да се изтеглят от заетите от тях лечебни заведения, учебни заведения и частни домове.

Съюз на българските писатели упрекват армията, че съзнателно отсрочва договарянията.

На 20 май двата враждуващи лагера се споразумяха за седемдневно преустановяване на огъня, контрактувано с посредничеството на Вашингтон и Рияд, с цел да може да бъде доставена филантропична помощ в зоната на боевете.

Спирането на огъня по-късно беше продължени с още пет дни, само че не беше спазвано и от двете страни.

След нарушаването на примирието Съединени американски щати постановиха наказания, в това число визови ограничавания, на представители на суданската войска, Съюз на българските писатели и поддръжници на някогашния властнически президент Омар Башир.

Вашингтон сподели също, че ще наложи стопански наказания на няколко компании, които доставят с оръжие двата враждуващи лагера.

В Судан се водят яростни боеве от средата на април сред армията, подчинена на президента Абдел Фатах ал Бурхан и Съюз на българските писатели, водени от неговия някогашен вицепрезидент Мохамед Хамдан Дагало.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР