Охрана на клубове, химик по образование и любител на тангото

...
Охрана на клубове, химик по образование и любител на тангото
Коментари Харесай

Охрана на клубове, химик и танцьор: Какъв е бил Франциск, преди да стане папа?

Охрана на клубове, химик по обучение и фен на тангото – това са единствено част от любопитните обстоятелства за живота на папа Франциск от интервала преди да заеме позицията на глава на католическата черква.

Той е първият неевропейски папа от 1300 години и първият папа от Новия свят. Франциск е вторият римски папа, който идва в България, 17 години след Йоан Павел Втори. Папа Франциск е нравствен татко на над 1,3 милиарда души на земята, магнетична и обаятелна персона

Макар множеството хора по света да възприемат папата като свещеник, всички глави на църквата са имали всемирски живот преди да заемат най-важната църковна позиция.

Преди да стане духовник, папа Франциск, тогава прочут със светското си име Хорхе Марио Бергоглио, доста обичал да танцува. Предпочитал тангото, което постоянно танцувал с тогавашната си другарка.

Снимка: Getty Images

Подобно на множеството църковни чиновници, папата е приключил и теология, само че в доста по-късен стадий от живота си. Папа Франциск има магистърска степен по химия и е преподавал предмета в учебни заведения в Аржентина.

Като юноша е работел като защита в питейни заведения – нещо, което малко хора свързват с позицията на Светия отец. Пътят му в лоното на вярата стартира със завършването на семинария, влиза в йезуитския медал, а на Христова възраст - 33 година, е ръкоположен за духовник. Кардинал го прави папа Йоан-Павел Втори през 2001 година

За болшинството от вярващите католици, Франциск бе епископът, а в този момент е папата на бедните. През целия си живот заобикаля привилегиите и лукса, които му дава духовния ранг.

Папа Франциск обожава да готви и постоянно подготвя самичък храната си. Слуховете са, че прави страхотна паеля.

Снимка: Getty Images

Светият отец обича да е в крайник с новите технологии и модерния свят. Папа Франциск ежедневно употребява персонално своя “Туитър” акаунт и изявленията му доближават до над 7 млн. души по целия свят.

Франциск е полиглот – приказва съвършено испански, италиански и латински. Не изпитва усложнения и с британски, немски, украински, френски и португалски.

Снимка: Getty Images

Той не страни от светското и, да вземем за пример, е огромен футболен почитател. До ден сегашен поддържа тима на родния си град в Аржентина – Сан Лоренцо. Също по този начин има богата сбирка от футболни тениски.

Освен Библията, папата е споделял, че е чел и харесва трудовете на Толкин и доста пъти е чел “Властелинът на пръстените”.

Папа Франциск е единственият папа, който става лице на корица на списание “Ролинг Стоун”. Това може да не ви се стори толкоз необичайно откакто разберете, че папата има публикуван и поп албум, в който пее химни в съвременен аранжимент.

Pope Francis on the cover of Rolling Stone: http://t.co/eNxRAueCBt #WhatsTrendingTODAY pic.twitter.com/LeEs3Myqzp
— TODAY (@TODAYshow) January 29, 2014
През годините папата е получавал доста невероятни дарове, само че най-впечатляващият е особено направен за него мотор “Харли Дейвидсън”. Папа Франциск бил колекционер на мотори преди да стане глава на католическата черква. Необичайният подарък той продава на търг, а парите подарява за щедрост.

Друг малко прочут факт е, че папата има един единствен бял дроб – другият бил отстранен след здравословен проблем в тийнейджърските му години.

Снимка: Getty Images

За разлика от предшествениците си, папа Франциск е извънредно непретенциозен и е отказал множеството улеснения, които идва с поста му. Той не живее в папските палати във Ватикана – първокласен апартамент с всички улеснения. Вместо това откакто става глава на църквата, папата избира да продължи да живее в дребната къща, в която е живял цялостен живот във Ватикана.

След като е ръкоположен за папа, Франциск избира да заплати персонално сметката в хотела, в който е отседнал преди церемонията. Той стига до хотела с рейс с всички останали кардинали, като твърдо отхвърля да употребява бронираната лимузина, в която сме привикнали да виждаме другите папи.

Франциск също по този начин не обича да се вози в “папамобила” по време на публични визити.

Sooo.. My cousin Alison took a #selfie with the Pope. I probably would have dropped the camera but fair play to her she asked and she got it #Traveller #PopeinIreland pic.twitter.com/Pnohyg5895
— Kathleen Lawrence (@katiesunshine26) August 26, 2018
Папата твърдо отхвърля да се облича в украсените одежди и постоянно може да бъде забелязан в чисто бяло расо, знак на примирение.

Също по този начин папата доста обича да си прави селфита.

Папа Франциск в България Папа Франциск идва на посещаване у нас Италианските издания за визитата на папата в България и Северна Македония Бивш началник на НСО: Посещението на папата е с висока степен на риск ​Кисело мляко и златовезана икона ще подари Борисов на папата Борисов: Когато папата отиде в една страна, целия свят гледа нея София под полицейска обсада за визитата на папа Франциск Митрополит Антоний: Няма напрежение сред БПЦ и Светия трон поради визитата на папата Говорителят на Католическата черква у нас: Папата е сложен за охраняване Екип на bTV в Рим: Остава ден преди визитата на папа Франциск в България Затворени улици и засилени ограничения за сигурност поради визитата на папата Папа Франциск с одобрение към България преди визитата (ВИДЕО) bTV ще покаже онлайн всичко най-важно от визитата на папа Франциск у нас „ Тренд ”: 60% от българите са позитивно настроени към визитата на папата у нас Посещението на папата: Още промени в придвижването и паркирането в столицата В очакване на папата: Армия от служители на реда в Раковски Забраняват паркирането към „ Александър Невски ” поради визитата на папа Франциск Папата в България: Как ще можем да го забележим онлайн Изключителни ограничения за сигурност за визитата на папа Франциск у нас Раковски се приготвя за визитата на папа Франциск Правителството задели 866 000 лева за визитата на папата у нас
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР