Огромен водоем се образува в изкоп за строеж на основната

...
Огромен водоем се образува в изкоп за строеж на основната
Коментари Харесай

В Студентски град се образува езеро, докато общината бездейства

Огромен водоем се образува в ров за градеж на главната ул. " Осми декември " в Студентски град. Част от уличното платно пропадна, тъй като изкопът е доста бездънен - 17 м. 2021 година и до момента Столичната община и притежателят на терена спорят кой е отговорен. Действия за подсилване на пропадналата улица към момента не се подхващат, тапите от коли и рейсове на градския траспорт са непрекъснати в пиковите часове.

Преди два месеца се спука тръбопровод и изкопът стартира да се цялостни. Автомобил и строителна машина, които са били паркирани, до момента в който дъното е било изсъхнало, бяха заляти от водата и още не са извадени. Аварията е отстранена, само че проливните дъждове поддържат стабилно равнище на водоема, който пораства и наближава размерите на езеро. Мястото е рисково, в случай че деца решат да играят там, тъй като не се знае къде каква е дълбочината, а и от мътната вода стърчат ръждиви пръти.

 Пропадналата част от ул.
© Юлия Лазарова

Пропадналата част от ул. " Осми декември " поради свлачището в изкопа.

Изкопът е за 75-метров небостъргач

Инвеститор на градежа е Цветомир Владимиров, собственик на компания " МД Строй 07 " ЕООД, която работи на обекта и шеф на строителната компания " Барокко ". Той е почнал да копае ров за небостъргача без да има позволение за градеж. Проектът му е за постройка, висока 75 м, в зона, където е разрешено до 26 м по Общия организационен проект на София. За съответния квартал обаче Столичният общински съвет през 2010 година подвига горния предел без ограничаване. Инвеститорът взема решение да се възползва и копае свръхдълбок ров, от който след това пропада улицата.

По закон кметът на общината би трябвало да реши проблема

Кметът на общината би трябвало да взема решение проблеми като този, съгласно Закона за устройство на територията. И шест месеца след пропадането на улицата, през юли 2021 година, Йорданка Фандъкова назначава комисия да инспектира и откри решение за укрепването й. Издаден е констативен протокол, на чиято база основният проектант на София Здравко Здравков издава заповед на 20 август 2021 година, с която разпорежда Столична община като притежател на ул. " Осми декември " и притежателя на изкопа да го укрепят.

Оттогава двете страни се съдят, като едната издава заповеди, а другата ги апелира на три инстанции. Трета година ул. " Осми декември " е единствено с едно отворено платно, тапите са непрекъснати, тъй като по нея е маршрутът на рейсове на градския превоз. Междувременно Фандъкова опита да промени решението на СОС от 2010 година и да върне позволената височина до 26 м посредством изменение на подробния проект. " Това искане обаче елементарно ще падне в съда ", разяснява юристът Борис Милчев.

Инвеститорът се чуди за какво още няма позволение за градеж

Инвеститорът Владимиров твърди, че е платил държавна такса от 950 хил.лева за издаването на позволение за градеж и бил спазил всички разпореждания по Закон за устройство на територията. " Но не ми го издават ", съобщи той пред " Дневник ". Главният проектант на София Здравков е неотстъпчив, откакто е потвърдено, че градежът е стартират без позволение и по тази причина е издал заповед на 2 септември 2021 година за премахването му.

Върховният административен съд отхвърля жалбите на вложителя против премахването на градежа. На 5 юли арх. Здравков изпрати следващи две писма до вложителя Владимиров с уверението, че няма да издаде позволение за градеж в парцел, където съществува противозаконен градеж, което повелява и Закон за устройство на територията, чл.148, ал.7.

 Южното платно на ул.
© Юлия Лазарова

Южното платно на ул. " Осми декември " продължава да е затворено от януари 2021 година

Въпреки решението на Върховен административен съд изкопът стои, а водоемът се цялостни от дъждовете. Единственият легален метод за укрепването на ул. " Осми декември " съгласно адвокати, е Столичната община наложително да отстрани изкопа, а след това да си търси обезщетение от притежателя. Но тя не подхваща дейности.

" За мен всичко това е образец за липса на политическа воля от администрацията на централната община ", счита кметът на регион " Студентски " Петко Горанов от " Демократична България ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР