Ограничен достъп до медицинска грижа в гоцеделчевското село Борово. Причината

...
Ограничен достъп до медицинска грижа в гоцеделчевското село Борово. Причината
Коментари Харесай

Кабинет на третия етаж ограничава достъпа до лекар на възрастните в с. Борово

Ограничен достъп до здравна грижа в гоцеделчевското село Борово. Причината е, че лекарският кабинет е на последния етаж на кметството, а огромна част от пациентите не могат да стигнат до там поради неналичието на асансьор.

30 стъпала - толкоз разделят възрастните хора в село Борово до лекарския кабинет. Сред тях е и трудноподвижният Костадин Катранджиев, който всяка седмица моли дежурната лекарка да го прегледа на улицата пред кметството.

" От 40 години този проблем съществува, което за нас е усложнение - заболели хора, хора инвалиди се чудят по какъв начин да се качат до горе…Нашият интерес е час по-скоро този въпрос да се реши ", споделя Костадин Катранджиев – пенсионер.

" Разчитаме на нова постройка, защото през 80-те години остарялата, която беше, там беше лекаря, кметството и читалището, беше бутната и тук беше преместена, само че не напълно, единствено на половина и няма по какъв начин да първия етаж да разположим всички ", изяснява Георги Найденов – кмет на с. Борово.

Лесен достъп до здравното лице може да се реализира посредством построяването на асансьор. Това плануват да създадат от община Гоце Делчев.

" Генерално решение на въпроса може да стане с създаване на въпросната пристройка…. Ще се реализира връзка сред двете здания с асансьор. Но на този стадий за по-бързо решение на казуса - и закупуването на стълбищен робот, който да планува хората по стълбището ", съобщи инж. Петър Мутафчиев – основен инженер на община Гоце Делчев.

До началото на септември роботът, който ще придвижва хората, ще бъде инсталиран, дадоха обещание от локалната власт. А за построяването на новата постройка и на асансьор са нужни европейски средства, за чието кандидатстване и приемане със периоди от общината не се ангажираха.

Али Мисанков/Иван Терзиев

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР