Очаква се стабилизиране и намаляване на цената на газа през

...
Очаква се стабилизиране и намаляване на цената на газа през
Коментари Харесай

Енергетик: Очаква се стабилизиране и намаляване на цената на газа

Очаква се стабилизиране и понижаване на цената на газа през зимния интервал след подписването на съглашение сред " Булгаргаз ” и турската " Боташ ” за достъп до терминалите и газовата мрежа на Турция. Това разяснява зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков по NOVA.

" Споразумението ни дава опция, откакто разполагаме с достъп до всички терминали, да търсим договаряния с разнообразни снабдители на природен газ, които да доставят синьо гориво на конкурентни цени ”, изясни още той.

Божков съобщи, че цените на турските терминали са изцяло конкурентни на тези, с които страната ни употребява слота в Ревитуса. " Споразумението е 13-годишно, с цел да могат да се търсят по-ниски цени. Дългосрочната вероятност дава опция за по-ниски цени за наемане на слотовете ”, акцентира зам.-министърът.

На въпрос дали посредством съглашението с " Боташ ” се отваря малка врата за съветски газ към България, Божков отговори по този начин: " Как тъкмо? Газът, който се придвижва от Русия, се транспортира по газопровода " Турски поток ”. Там количествата отиват към Сърбия, като се транзитират през България. Не зная по какъв начин би трябвало да се употребява този газопровод, с цел да се трансферира в мрежата на " Боташ ”и оттова в България ”, сподели още той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР