Обзорен поглед към някои любопитни цифри зад номинациите за 95-ите

...
Обзорен поглед към някои любопитни цифри зад номинациите за 95-ите
Коментари Харесай

Рекордьори, новаци, магарета, азиатци... и никакви жени

Обзорен взор към някои любопитни числа зад номинациите за 95-ите награди на Академията за кинематографично изкуство и просвета на Съединени американски щати прави Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. Те бяха оповестени през вчерашния ден, а самите статуетки ще бъдат връчени на тържествена гала на 12 март. 

90: Възрастта на Джон Уилямс, номиниран за най-хубава истинска музика за „ Семейство Фейбълман “

Композиторът Джон Уилямс стана най-възрастният човек, номиниран в миналото за конкурсен „ Оскар “. Режисьорката Анес Варда и сценаристът Джеймс Айвъри бяха на по 89 години, когато получиха номинации през 2017 година Номинацията на Уилямс е неговата 53-та подред – 48-а за музика и пета за истинска ария, което го слага на второ място като сбор за всички времена след Уолт Дисни. Уилямс е печелил пет пъти статуетката, само че нито веднъж от 1994 година насам.

42: Години сред номинациите за „ Оскар “ на Джуд Хърш

Това чупи върха от 41 години, който дълго време се държеше от Хенри Фонда. Хърш получи първата си номинация за поддържаща роля за „ Обикновени хора “ през 1981 година, а след дълга кариера, най-вече в малкия екран, в този момент получава втория си късмет в същата категория за „ Семейство Фейбълман “ на 87-годишна възраст.

16: Номинирани за първи път в актьорските категории

Двадесетимата претенденти в четирите категории за актьорско майсторство на „ Оскар “ варират от относителни новаци като Пол Мескал и Стефани Хсу до екранни звезди като Джейми Лий Къртис и Брендън Глийсън. Те и още 12 души получиха първите си номинации в кариерата. И петимата мъже в категорията за най-хубав артист тази година са номинирани за първи път - за разлика от предходната, когато и петимата претенденти бяха с предходни номинации.

14: Номинации в кариерата на Даян Уорън

Авторката на песни Даян Уорън през годините е същински магнит за номинации за най-хубава истинска ария, а в този момент още веднъж получава такава за Applause от „ Кажи го като жена “. Това е шеста поредна година, в която Даян получава номинация. Досега обаче композиторката не е спечелила нито един „ Оскар “ и не е измежду любимците тази година с наличието на претенденти като Риана и Лейди Гага. Уорън все отново получи почетен „ Оскар “ през ноември.

13: Номинации на Полша за най-хубав интернационален (преди чуждоезичен) филм

С „ EO “ източноевропейската страна продължава мощното си показване в интернационалната категория. Имаше заплаха Полша да се трансформира в Даян Уорън на нациите, до момента в който „ Ида “ на Павел Павликовски не завоюва статуетката през 2015 година „ Европейска общност “ способства и за оформянето на една огромна година за магаретата в киното. Дългоухите животни взимат присъединяване по разнообразни способи и в два от главните номинирани филми - „ Баншите от Инишерин “ и „ Идиотският триъгълник “.

9: Номинации за най-хубав режисьор в кариерата на Стивън Спилбърг

Неговата девета номинация за „ Семейство Фейбълман “ го слага в рядка компания, само че не е връх - той към този момент принадлежи на Уилям Уайлър с 12 номинации. Спилбърг е печелил „ Оскар “ двукратно. Той е номиниран 12 пъти като продуцент на претендент за най-хубав филм, като печели един път, а тази година получава и първата си номинация като сценарист в съавторство с Тони Къшнър.

8: Неанглоезични филми, номинирани както за интернационален филм, по този начин и за най-хубав филм

Германският „ На Западния фронт нищо ново “ стана следващият, който постигна номинационния дубъл. Всичките седем негови прародители завоюваха интернационалния пълнометражен „ Оскар “, само че единствено един - „ Паразит “ през 2020 година, грабна наградата и за най-хубав филм.

7: Актьори с номинации, които не са бели

Особено мощна година за актьорите от азиатски произход с рекордни четири номинации: Мишел Йео, Ке Хи Куан и Стефани Хсу за „ Всичко на всички места едновременно “ и Хонг Чау за „ Китът “.

6: Категории, в които Алфонсо Куарон е бил номиниран за „ Оскар “

Малцина видяха, че обръгналият притежател на „ Оскар “-и, чието дело са „ Рома “ и „ Гравитация “, взе участие в конкуренцията и тази година. Той получава първата си ноВеминация в категорията за късометражен игрален филм за Le Pupille (заедно с италианката Аличе Рорвахер) след предходните си номинации като продуцент, режисьор, монтажист, сценарист и оператор.

5: Сценаристите на „ Топ Гън: Маверик “

Филмът за въздушни асове е по сюжет на Питър Крейг и Джъстин Маркс и сюжет на Ерън Кругер, Ерик Уорън и Кристофър Маккуори. На сцената на „ Долби тиътър “ на 12 март ще настане същинска тълпа, в случай че този огромен екип завоюва наградата.

4: Тандеми, номинирани за най-хубав режисьор

Даниъл Куан и Даниъл Шайнърт с „ Всичко на всички места едновременно “ са едва четвъртата двойка, претендираща за най-хубава режисура в историята на премиите. Два от трите предишни тандема спечелиха „ Оскар “: Джеръм Робинс и Робърт Уайз съумяха с истинския „ Уестсайдска история “ от 1962 година, а Джоел и Итън Коен - с „ Няма място за старите кучета “ през 2008 година Братята получиха още една номинация за „ Непреклонните “ три години по-късно.

Уорън Бийти и Бък Хенри бяха номинирани дружно за най-хубав режисьор през 1979 година за „ Раят може да изчака “.

3: Номинирани за най-хубав филм, спечелили над $ 100 милиона единствено в Северна Америка

Блокбастърите се завръщат в конкуренцията за най-високото отличие в лицето на „ Топ Гън: Маверик “, „ Аватар: Природата на водата “ и „ Елвис “. Те обръщат наклонността на все по-малки и непосредствено показани на стрийминг филми да преобладават в категорията.

2: Номинации в кариерата на Райън Куглър

Чернокожият режисьор на „ Черната пантера: Уаканда вечно “ се причислява към рядка група, чиито членове са били номинирани един път за най-добър филм - като продуцент на „ Юда и черният избавител “ през 2020 година, повторно като създател на най-хубава ария от филм - за Lift Me Up на Риана тази година. 

Други членове на влиятелна група са Куинси Джоунс, Спайк Джоунз, Барбара Стрейзанд и Фран Уолш. Последната стана единственият човек, спечелил и в двете категории за „ Властелинът на пръстените: Завръщането на краля “ през 2004 година

1:  Номинация за продуцента на блокбастъри Джери Брукхаймър

79-годишният Брукхаймър, чиято кариера включва международни шлагери като „ Флашданс “, „ Въздушен ескорт “ и „ Карибски пирати “, получи първия си късмет за статуетка с номинацията за най-хубав филм на „ Топ Гън: Маверик “.

0: Жени, номинирани за най-хубав режисьор

След две години на противопоставяне на трендовете с следващи победи на дами в категорията (Клои Жао и Джейн Кемпиън), Академията се завърна към историческата си норма да номинира единствено мъже за най-хубав режисьор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР