Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС)

...
Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС)
Коментари Харесай

ВКС: Не може да се уволнява педагог, осъден преди приемането на закона за образованието


Общото заседание на Гражданската гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) по въпрос за прекратяването на трудовото правно отношение с педагогичен експерт, в случай че той е наказан за съзнателно закононарушение от общ темперамент преди приемането на Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО).

Според решение № 5/2021 на Върховен касационен съд от 11 април 2023 година по Тълкувателно дело № 5/2021 година работодателят няма пълномощието да приключи на съображение член 330, алинея 2, т. 10 от Кодекса на труда (КТ) вр. с член 215, алинея 1, т. 1 ЗПУО трудовото правно отношение с педагогичен експерт, наказан за съзнателно закононарушение от общ темперамент, когато присъдата е постановена преди влизането в действие на член 215, алинея 1, т. 1 ЗПУО и на член 330, алинея 2, т. 10 КТ. Съдът се стимулира с § 27, алинея 1 от Преходните и заключителни разпореждания (ПЗР) на ЗПУО, съгласно който завареното трудово правно отношение се резервира, в случай че лицето е имало право да заема съответната служба все още сключването на трудовия контракт.

Тълкувателното дело е формирано поради породила се спорна правосъдна процедура след три решения на Върховен касационен съд по член 290 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Според първото мнение според член 330, алинея 2, т. 10 от Кодекса на труда работодателят има пълномощието да приключи без предупреждение трудово правно отношение с педагогичен експерт по смисъла на Закона за предучилищното и учебно обучение, в случай че той е наказан за съзнателно закононарушение от общ темперамент с влезнал в действие правосъден акт, без значение от реабилитацията по право или по правосъден ред. От Върховен касационен съд изясняват, че новата норма на член 330, алинея 2, т. 10 от КТ се ползва с изключение на за нови трудови правни отношения, зародили след влизането ѝ в действие, и за заварени такива, в това число когато правосъдният акт е породил правни последствия преди 1 август 2016 година - датата на влизане в действие на член 330, алинея 2, т. 10 КТ вр. с член 215, алинея 1, т. 1 от ЗПУО.

Според второто мнение новото условие за заемане на служба на педагогичен експерт в член 215, алинея 1, т. 1 от ЗПУО и съответстното съображение за уволняване по член 330, алинея 2, т. 10 от КТ се ползват за подписани след 1 август 2016 година трудови контракти и за съществуващи трудови правни отношения с педагогичен експерти, наказани след тази дата.

Общото заседание на Гражданската гилдия на Върховен касационен съд приема за вярно второто мнение. В претекстовете на тълкувателното решение се показва, че действието на гражданския закон е годно от момента на влизането му в действие - член 5, алинея 5 от Конституцията, а анулацията на гражданския закон прекратява неговото деяние за в бъдеще. " Правилото за действието на новия цивилен закон по време е, че той урежда юридически обстоятелства, които са се показали след влизането му в действие, както и заварените висящи цивилен правни отношения за в бъдеще (ех nunc). Само по изключение законодателят може да придаде противоположна мощ (ex tunc) на новоприетия закон. В българското право възбраната за назад деяние на законите е принцип, който се извежда от понятието за правовата страна, уредено в Преамбюла и в член 4, алинея 1 от Конституция на Република България. Този принцип е прогласен категорично в член 5, алинея 3 от Конституция на Република България за наказателните закони, без това да значи, че е изключен за другите закони, без значение че липсва експлицитна конституционна норма. Принципът се съдържа в правилото на член 14 Закона за нормативните актове (ЗНА), което планува, че противоположна мощ на нормативен акт може да се придаде единствено по изключение и то с експлицитна наредба ", изясняват от съда.

От Върховен касационен съд показват още, че член 330 алинея 2, т. 10 от Кодекса на труда регламентира ново съображение за преустановяване на трудовия контракт с педагогичен експерти по смисъла на ЗПУО, което е включено в КТ с § 33, т. 3 Преходни и заключителни разпоредби ЗПУО, като то се ползва от 1 август 2016 година според избрания в § 60 Преходни и заключителни разпоредби ЗПУО миг на влизане в действие на новия Закон за предучилищното и учебното обучение.

" При осъществения относителен разбор на анулираните и настоящите след 01.08.2016 година правила се постанова изводът, че законодателното позволение по член 215, алинея 1, т. 1 ЗПУО, въз основа на което е въведено новото съображение за уволняване по член 330, алинея 2, т. 10 КТ, е по-рестриктивно - урежда както нови, по този начин и по-тежки ограничавания във опцията да се заемат длъжности на педагогичен експерти, което на лично съображение изключва ретроактивното му деяние ", се споделя също в тълкувателното решение.

Според Общото заседание на Гражданската гилдия на Върховен касационен съд според общите правила за времето на деяние на правните правила наредбите на член 215, алинея 1, т. 1 от ЗПУО и член 330, алинея 2, т. 10 от КТ имат деяние отсега нататък, тъй като категорично не им е придадена противоположна мощ (чл. 14, алинея 1 ЗНА). Новото съображение за уволняване е признато въз основа на ЗПУО, който няма противоположна мощ. От това следва, че и член 330, алинея 2, т. 10 от КТ не може да има такава. Такова деяние е изключено и по силата на преходното предписание на § 27, алинея 1 Преходни и заключителни разпоредби ЗПУО, което категорично обвързва запазването на трудовите правни отношения с преценката към минал миг - дали лицето е отговаряло на условията за заемане на съответната служба по тогава работилия закон.

" Да се одобри противоположното, би означавало в нарушаване на закона да се придаде същинско назад деяние на член 215, алинея 1, т. 1 от ЗПУО и член 330, алинея 2, т. 10 от КТ, при което ще се накърнят годно добити и конституционно защитими права - правото на труд и правото на практикуване на определената специалност ", считат висшите съдии.

По тълкувателното дело е подадено изключително мнение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР