Общо 42 човека се отзоваха днес на апела за даряване

...
Общо 42 човека се отзоваха днес на апела за даряване
Коментари Харесай

35 човека дариха кръв за деца с таласемия в ИСУЛ

Общо 42 индивида се отзоваха през днешния ден на апела за даряване на кръв в Спешното поделение на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, а 35 от тях действително се оказаха без противопоказания и съумяха да дарят кръв.

Кампанията, която е в помощ на децата с таласемия, продължава и на следващия ден от 8:30 до 12:30 часа, още веднъж в Спешното поделение на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Неин уредник е фармацевтичната компания Нобел Фарма, в партньорство с Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки хематологични болести към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, както и на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

Сред явилите се да дарят кръв бяха лекари от болничното заведение, жители, съвсем целия екип на Нобел фарма, жители, които са пътували особено за задачата от обитаеми места в близост.

Нуждата от кръв в България непрестанно се усилва

„ Това, което ми направи усещане е, че имаше много хора, които за първи път в живота си подаряват кръв. Отдавна са имали желание, само че все нещо ги е спирало. Апелът, че могат да оказват помощ на дечица, които се нуждаят от тяхната кръв, ги е убедил “, описа Евелина Динкова от НЦТХ. По нейно мнение повода за хроничния дефицит на кръв не е в това, че понижават кръводарителите, а че непрестанно се усилва потребността от кръв в България. Друг проблем е застаряващото население. По този мотив припомняме условията към бъдещите кръводарители:

Кой може да подари кръв

Възраст сред 18 и 65 години, над 50 кг., клинично здрави, без съпътстващи болести, които се предават по кръвен път. Хубаво е, преди да дойдат да дарят кръв, искащите да са хапнали и да са пили задоволително вода. Експертите напомнят, че при здрави хора кръводаряването 2 пъти в годината освен не крие опасности за здравето им, а даже е потребно. Освен това всеки доброволец получава 2 дни отпуск.

Какво съставлява таласемията и за какво пациентите имат потребност от кръв

Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на недостатък на молекулата на хемоглобина. Произвеждат се некачествени червени кръвни кафези със мощно скъсена преживяемост. В резултат наличието на хемоглобин в организма е по-малко от нужното, което пречи на снабдяването на органите с О2 и води до
анемия. Става въпрос за тежко заболяване, което продължава до живот. Лечението е стандартно, с регулярни кръвопреливания на всеки 2 до 4 седмици.
Децата и таласемията

В УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ се намира най-големият от трите центъра в страната, където се лекуват и наблюдават 51 дребни пациенти с Таласемия майор. Най-малкият ни пациент е единствено на 11 месеца! Понякога, изключително по време на дълги празници, родителите на тези деца чакат по над 20 дни, до момента в който се откри кръв за децата им. Без постоянно кръвопреливане, тези деца могат да живеят най-вече 4 години. При постоянно кръвопреливане, те имат естествен живот като на всички останали свои връстници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР