Общинският съвет на Пловдив одобри предложението на администрацията на район

...
Общинският съвет на Пловдив одобри предложението на администрацията на район
Коментари Харесай

Следобедните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 25.04.2024 г.

Общинският съвет на Пловдив утвърди предлагането на администрацията на регион „ Централен “ секторът от ул. „ Христо Г. Данов “ сред ул. „ Бетовен “ и бул. „ Руски “ да стане пешеходна зона. 31 съветници гласоподаваха „ за “, а 9 " срещу ". Вотът на групата на ПП-ДБ беше „ въздържал се “. Съветниците показаха поддръжката си за концепцията, само че се опълчиха на процедурата, по която това се предлага. От Българска социалистическа партия още веднъж се оповестиха срещу смяната. От „ Възраждане “ пък желаеха смяната в придвижването да се съгласува с живеещите в региона.

Пловдивският общински съвет единомислещо удостои с оценката „ Почетен жител на Пловдив “ Никола Илиев за извънреден принос към запазване, запазване и развиване на музикалното завещание и разпространение на българската национална музика. Той е емблематична фигура за Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната стойност на Тракийската национална музика. През 60-годишната си кариера, Илиев и неговият Конушенски национален оркестър показват извънредно майсторство и пристрастеност, представяйки благосъстоянието на българската музикална традиция на национално и интернационално равнище. Никола Илиев има стотици записи и голям брой албуми. Конушенският национален оркестър под негово управление се отличава с повече от 5000 концертни изяви през 60-годишната си кариера.

Две решения за отбрана на региона сред селата Паталеница и Дебращица от откриване на кариери за рандеман на инертни материали грасува през днешния ден Общинският съвет в Пазарджик. Реакцията на локалния парламент е след извършени общи събрания в двете обитаеми места, където хората изрично се оповестиха против три такива капиталови планове. Причината - те заплашват археологически, исторически и културни забележителности, измежду които Светилището на Асклепий, слагат на карта екоравновесието, утежняват изискванията за земеделие и туризъм.

Mинистерството на районното развиване и благоустройството финансира нови три плана на обща стойност съвсем 5 млн. 413 хиляди лева Средствата са отпуснати за рехабилитация на пътя Смилян – Букаците – Горово до границата с община Смолян – Витина – Елховец. Ще се извърши и благоустрояване на централна градска част в Рудозем и реорганизация на вътрешната водопроводна мрежа на с. Чепинци. Така от началото на годината от Министерство на регионалното развитие финансира общо седем плана на Община Рудозем за близо 10 млн. лева

Служители на Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури (ИАРА)хванаха извършители в региона на Девин. При обикновен обход на реките Въча и Триградска сапроверени над 20 рибари, извършващи любителски лов на риба на пъстърва. В региона на пещера Дяволско гърло е открито лице с уловени маломерни балкански пъстърви. Съставен му е акт, с който са конфискувани рибите и въдицата на нарушителя.

Среща с професор Христо Пимпирев и екипа на втората полярна задача на българския военно - проучвателен транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " ще се организира през днешния ден от 16:00 часа в зала „ Планетариум “ на Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Риба от типа „ Нототения “ от континента Антарктида сполучливо се приспособява в новоизградената база на музея. Експозицията в Пловдив с жив образец от Антарктическия континент е първата в град в Европа. Аквариумът, в който е сложена рибата, е в изолирана среда с температура от минус 5 градуса. Водата е пречистена посредством противоположна осмоза и обогатена със сол. Нототенията се храни с ракообразни. Стресът при нея е доста огромен, защото през множеството време се крие. Предстои учените да учат държанието на рибата. Идеята за основаването на залата е на екипа от акваристи в музея и среща утвърждението на проф. Христо Пимпирев. В музея са основани нужните условия. За подготовката на аквариума са съветвани от учени от Чили, които имат сходен научно-изследоветлски аквариум. Новоизградената база в музея цели с изключение на да приема гости и да бъде употребена за екологични и биологични изследвания на типовете, които ще бъдат доставени, а планът от музейно-експозиционен да се трансформира в теоретичен. Предвижда се в идната полярна експедиция да се включи и екип на музея.

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е определен за ръководител на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подкрепя активността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията. Сред задачите, които си слага новото управление на сдружението, са деен разговор с локалната власт и институциите, поощряване и поддръжка на хората при разискване на обществени проблеми, издигане публичния престиж на гражданските организации.

Младият турски експерт Ахметджан Ершимшек е новият старши-треньор на волейболния клуб Марица (Пловдив). Той поема поста след раздялата с досегашния ментор Борислав Крачанов, който беше отпред на клуба последните три години. Ершимшек има богата треньорска кариера в турския гранд ВакъфБанк (Истанбул) и в щабовете на националните тимове на Сърбия и Турция. В момента той е помощник-треньор и в щаба на сръбския народен тим по волейбол за дами на Гуидети. Сръбкините се готвят за присъединяване на Олимпиадата в Париж през това лято, а за новия ментор на Марица това ще е присъединяване на втори Олимпийски игри.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР