Община Варна внесе сигнал в прокуратурата срещу действията на ръководителя

...
Община Варна внесе сигнал в прокуратурата срещу действията на ръководителя
Коментари Харесай

Община Варна внесе сигнал в прокуратурата срещу ръководителя на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал в прокуратурата против дейностите на ръководителя на първа фаза на плана за интегриран градски превоз - Биляна Якова.

Това стана ясно от конференция на 18 април кметът на Варна Благомир Коцев и заместник-кметовете по правните въпроси Диан Иванов и по финансите Христо Рафаилов, оповестиха от Общината.

Кметът Коцев изясни, че за билетната система, част от плана “Интегриран градски превоз “, са дадени милиони, а услугата е съвсем нулев а. " Сега Община Варна се пробва да реши въпроса съществено ", разясни кметът.

Зам.-кметът по финансите Христо Рафаилов бе безапелационен, че изказванията на Якова, които тя изнесе на конференция по-рано тази седмица, са погрешни. " Нейната медийна изява стартира с това, че ще изнесе шокиращи изказвания, а аз бих споделил, че тя изнесе шокиращи лъжи " , безапелационен бе заместник-кметът.



В контракта на фирмата-изпълнител има 3 съставния елемент.
Първият е за софтуерно и хардуерно поддържане, вторият съставен елемент е за надграждане на билетната система, а третият е програмен продукт за издаването на самите транспортни документи.

" Средствата по втория съставен елемент от контракта в огромната си част са били непозволено харчени . Налице е повтаряне на заплащанията. За едни и същи действия, заложени единствено в съставен елемент едно, е било плащано със средства и по съставен елемент две.

" По този метод парите за 3-годишния контракт, са били изхарчени единствено за година и половина ", изясни Рафаилов. " Правени са възлагания с ясното схващане, че няма средства, защото ресурсът е бил привършен още в средата на предходната година ", добави Иванов.

Справка в администрацията също по този начин демонстрира, че Биляна Якова еднолично е възлагала и приемала действия отвън финансовата рамка на контракта и не ги е съгласувала с ТАСРУД.

" Твърденията за неналичието на пари в бюджета на ТАСРУД за нови валидатори също са погрешни ", сподели заместник-кметът Рафаилов. Той изясни, че съгласно изказванията на Якова валидаторите са закупени за 400 лв., само че те са участвали в проектобюджета за 2024 година на предлагана стойност от близо 6000 лв..

" Доклад за неведнъж завишение на софтуерна услуга за мобилно приложение е изготвил и изпратил през 2021 година до някогашния кмет в това число и тогавашният началник на ТАСРУД.

" Това е единствено един от доста образци за неприятното ръководство на поверения на Якова обществен запас ", разяснява Христо Рафаилов. Имаме съществени подозрения, че съставен елемент 9 по плана „ Интегриран градски превоз “ - първа фаза не е разплатен, с цел да може лицето Биляна Якова да продължава да твърди, че е началник на плана и по този метод да декларира месечното си заплащане в размер на 5000 лв. ", сподели заместник-кметът Диан Иванов.

Той акцентира, че това става, макар че България е отчела целия програмен интервал 2007-2013 година. Проектът „ Интегриран градски превоз “ фаза 1 е изминал през 2016 година, а през 2021 година е изминал и интервалът на резистентност.

Въпреки това и до ден сегашен Биляна Якова декларира своето заплащане и посредством разнообразни правни способи е принуждавала някогашния кмет да изплаща тези трудови хонорари, изясни Иванов.

По данни на Рафаилов на Якова е изплащан и ексклузивен труд, освен това след приключването на ръководения от нея план. За 2016 година това са били 288 часа, а през 2017 година - 306 часа. Това е ставало в прорез с позволените 150 часа годишно.

Сигналът против Биляна Якова е вторият подаден до прокуратурата от началото на мандата на Благомир Коцев . Първият също е обвързван с градския превоз във Варна и е за несъблюдение на подписани контракти, по които миналата администрацията не е подхванала дейности, заяви още Иванов. 

Георги Киряков е новия шеф на Общинското дружество ТАСРУД, което оперира с билетната система, стана ясно още по време на конференцията.

Припомняме, че Биляна Якова пък заяви, че ще сезира Европейската прокуратура заради дейности на Общината . Според нея администрацията съзнателно саботира работата на автоматизираната билетна система в града, която е построена с европейски средства.

Якова уточни, че поради вандалски прояви валидаторите в автобусите много постоянно са счупени.  По думите ѝ е имало проект да бъдат вложен и три милиона лв. в нови машини.

Средствата обаче не са заложени в бюджета за тази година , а с тях е трябвало да бъдат обезпечени и нови контролни устройства. В резултат, сега варненци се возят гратис, а това генерира големи загуби.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , за да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР