Община Сливен отложи временно инвестиционните си намерения за изграждане на

...
Община Сливен отложи временно инвестиционните си намерения за изграждане на
Коментари Харесай

Община Сливен отложи изграждането на фотоволтаичен парк

Община Сливен отсрочи краткотрайно капиталовите си планове за създаване на фотоволтаичен парк , оповестяват от Общината.

На 15 май се е провела полемика сред кмета Стефан Радев с общинските съветници. До решението, което е подкрепено от всички участващи в полемиката, се стигна след разбор на пазара на електрическата енергия, който по последни данни, бе избран като прекомерно изменчив, динамичен и рисков. Инвестицията още веднъж ще бъде разисквана през септември, когато бъдат направени още изследвания.

Идеята за създаване на фотоволтаичен парк от Общината за лично ползване се обмисля още от края на 2021 година Бизнес-проектът планува създаване на две идентични фотоволтаични централи с мощ по 3,5 мегаватчаса. Средствата за едната от тях към този момент са обезпечени от приходи в размер на 4,8 млн. лв. по контракт за възмездно право на градеж, напомни кметът Радев. За създаване на втората ще се употребява заем до 5 млн. лв., при преференциален лихвен % и период за погашение от 15 години, 2 от които са гратисен интервал.

Към момента Общината към този момент разполага със мнение от " Електроразпределение Юг " и финален контракт за присъединение към електрическата мрежа, механически план и позволение за градеж.

По думите на кмета построяването на парка е можело да стартира още при започване на 2024 година Той изясни, че данни от последните месеци за междинната цена на търгуваната електрическа енергия на българския пазар поражда редица въпроси, неясноти и съмнения дали Общината да продължи работата по този план.
 Жители на бургаското село Дюлево стачкуват против построяването на фотоволтаичен парк
Жители на бургаското село Дюлево стачкуват против построяването на фотоволтаичен парк

Предвидено е построяването на слънчеви панели върху аграрни земи и пасища
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР