Обикновено, когато общините в България получават пари от правителството, се

...
Обикновено, когато общините в България получават пари от правителството, се
Коментари Харесай

Коментар | Какво, по дяволите, става с влаковете

Обикновено, когато общините в България получават пари от държавното управление, се подвига звук. Премиери отиват да се снимат, лентички се режат, пишат се бомбастични заглавия. Ето за какво е малко необичайно по какъв начин безшумно, с едно малко известие от Министерския съвет тази сряда, стана ясно, че три общини в България ще получат милиард и половина.Става дума за София, Бургас и Варна. София - както постоянно, за метрото, Бургас - за обходен път и удълбочаване на пристанището, а Варна - за рационализация на локалния фериботен комплекс. Както излиза наяве от известието, тези планове ще получат парите, които ще им се трансферират от други забавени и неизпълнени европроекти за интервала 2014 - 2021 година

Обикновено, когато общините в България получават пари от държавното управление, се подвига звук. Премиери отиват да се снимат, лентички се режат, пишат се бомбастични заглавия. Ето за какво е малко необичайно по какъв начин безшумно, с едно малко известие от Министерския съвет тази сряда, стана ясно, че три общини в България ще получат милиард и половина.

Става дума за София, Бургас и Варна. София - както постоянно, за метрото, Бургас - за обходен път и удълбочаване на пристанището, а Варна - за рационализация на локалния фериботен комплекс. Както излиза наяве от известието, тези планове ще получат парите, които ще им се трансферират от други забавени и неизпълнени европроекти за интервала 2014 - 2021 година

Както преди два месеца, България би трябвало да усвои 4 милиарда лв. до края на годината, с цел да не ги загуби. Причината за това закъснение се дължи най-вече на две неща - железници и ВиК. Водният бранш е в цялостен безпорядък и непълен колапс и навсякъде не може да се оправи с поръчките и ремонтите, които е имал, и ще загуби 320 милиона лв..

Но даже на този декор колапсът на НКЖИ - държавната компания, която " ръководи " железопътната мрежа, е трагичен. Пет от плановете на компанията на процедура няма да завършат този интервал и се трансферират за идващия, измежду които жп линиите Елин Пелин - Костенец, Волуяк - Драгоман, Пловдив - Бургас. Въпреки че еврокомисията категорично забрани този път парите за влакове да се трансферират към метрото, както стана в предния интервал, на процедура различен жп план в подготвеност тук няма.
Реклама
Така още веднъж цялата страна ще заплати за софийското метро. Това е отлично за ръководителя му Стоян Братоев, който се потвърждава като може би най-хубавия project manager в страната и ще приключи и третия лъч на метрото. Но е ужасна вест за всички останали.

И е извънредно време някой от хората, които дават отговор за развиването на жп мрежата в страната, да отговори на въпроса: " Какво, по дяволите, строите вие? "
Свързани публикации Над 1.5 милиарда лева за жп линии ще бъдат пренасочени към софийското метро и планове във Варна и Бургас 20 юли 2023, 07:30 Сбогом, съветски метровлакове: Skoda и Siemens ще доставят новите за 318 млн. лева 17 юли 2023, 06:59 " Геострой " ще строи новата метростанция сред " Сливница " и " Обеля " с жп връзка 10 юли 2023, 16:37 Стоян Братоев: Готови сме да оказваме помощ на Варна за плана за леко метро 14 януари 2022, 13:41 Не, София няма потребност от пари за метро по Плана за развиване 29 юни 2021, 16:45
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР