Ню Орлиънс е необичайно спокоен и сух през нощта на

...
Ню Орлиънс е необичайно спокоен и сух през нощта на
Коментари Харесай

Операцията Червено куче – когато расисти решиха да превземат остров Доминика

Ню Орлиънс е извънредно спокоен и изсъхнал през нощта на 27 април 1981 година Въпреки мекия ветрец, който разбърква вечерния въздух, в рада назрява политическа стихия. На доковете на Кресент Сити дребна група от бели расисти, въоръжени до зъби, се подготвяр да пресекат Мексиканския залив. Наемниците от интервенцията Червено куче се събират там, където Мисисипи се среща с Персийския залив, в очакване да отплават към зелените крайбрежия на Карибите. Тяхната цел: да основат своя лична бяла етнодържава.

Американските и канадските наемници са смес от членове на KKK, неонацисти и други националисти, решени да утвърдят своето самопровъзгласено предимство и да завоюват положение от това. Операция Червено куче има за цел да смъкна държавното управление на Доминика и да откри бял хедонистичен остров, с малко помощ от един от някогашните локални водачи.

Техната задача е наречена „ Залива на прасетата “ от медиите по Операция в Залива на прасетата – опит за десант благодарение на кубински имигранти, проведен от американското държавно управление за събаряне на Фидел Кастро от власт.

 Attack near Playa Giron. April 19, 1961. - panoramio

Операция в Залива на прасетата

В сюжетът на интервенция Червено куче за свалянето на Доминика участва каймакът на американските и канадските бели расисти – даже известният член на KKK Дейвид Дюк е забъркан и изиграва основна роля при представянето на няколко от основните играчи. Л. Матюс младши и Джеймс Уайт, расисти от американския юг, влагат 57 000 $, а в подмяна са им обещани акции в бъдеща компания, която ще ръководи казината на острова, обществените домове и разнообразни други развратни бизнеси. Компанията по проект ще се споделя Nortic Enterprises.

Стивън Дон Блек, империъл уизард от KKK, и Джо Даниел Хокинс, различен член на клана, възнамеряват интервенцията. Майкъл Пердю, наемник и член на KKK от Тексас, е назначен да управлява нашествието. Именно той взема решение крайната цел да е Доминика.

Може би най-интересният от групата е Патрик Р. Джон – негър някогашен министър-председател на Доминика. Той е отхвърлен от ръководството и обезверено се пробва да се върне на власт, даже в случай че това значи да съобщи страната си на расисти. Джон е подтикван от персонална жадност за отплата – да изгони политическия си зложелател, приятелката на американците Мери Юджиния Чарлз, наричана „ Желязната дама на Карибите “.

Операцията Червено куче в началото е замислена да завладее Доминика, просто като тактическа позиция за образуване на прелом против комунистическия остров Гренада. След още обмисляне обаче бунтовниците вземат решение вместо това да завладяват страната и да основат казина, обществени домове, питейни заведения, нарко мрежа, както и други доходоносни бизнеси, с цел да привлекат туристи и по този метод да основат своя развратна райска градина, ръководена от бели.

Първо, ветеринарният доктор от Виетнам Майк Хауъл, който има лодката, която наемниците се пробваха да наемат, се усъмнява, когато Пердю му споделя, че провеждат прикрит прелом за Централно разузнавателно управление на САЩ. Той счита, че това звучи малко вероятно и предизвестява федералните сътрудници на Бюрото за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия за проекта.

Друга подсказка идва от Доминика. Затворен боец моли служителя на реда, който следи килията му, да съобщи записка на един от другите заговорници. Бележката съдържа основни детайлности за заговора и довежда непосредствено до ареста на Патрик Р. Джон.

Лодката на оперативните чиновници на Червеното куче е спряна преди даже да изоставен водите на Ню Орлиънс. Лъч светлина прорязва тъмнината на Луизиана и силен глас споделя: „ Заобиколени сте от SWAT екип. Няма да отидете в Доминика, а в пандиза. “

Въпреки че са въоръжени, участниците в операцията решават да се предадат без пердах. Всъщност към този миг трима от 13-те членове на в действителност са сътрудници под прикритие. По време на предходна среща за интервенцията, един от сътрудниците показва паралелите сред интервенция Червено куче и несполучливата интервенция Залива на прасетата. Така се ражда прякорът на задачата.

Повечето забъркани, в това число Майкъл Пердю, са приети за отговорни в интрига и нарушение на Закона за неутралитет на Съединени американски щати, пробвайки се да смъкват непознато държавно управление. Пердю показва хора от консервативната партия, потвърждавайки, че знаят всичко за нашествието им. Бившият губернатор на Тексас Джон Конали, както и политикът Рон Пол, за малко да бъдат призовани пред съда във връзка със заговора, само че съдията взема решение, че те нямат връзка с интервенция Червено куче.

Стивън Дон Блек излежава 3 години в пандиза и по-късно основава неонацисткия уеб страница Stormfront. Патрик Р. Джон е наказан на 12 години затвор за скрит план за събаряне на държавното управление, само че е оневинен за държавна измяна. В последна сметка той служи само 5 години.

По-късно Патрик Р. Джон става футболен админ като е забъркан в абсурда с изборите за ФИФА през 2010-те.

Въпреки зашеметяващия неуспех на интервенцията, тя въодушевява продължение през 1986 година Друг набор от самоназвани наемници прави проект за свалянето на държавното управление на Суринам. Нашествениците са облечени в бизнес облекло, само че бяха снабдени със същия тип огнева мощност като предходните нашественици.

Подобно на интервенция Червено куче, този втори опит за настъпление се проваля, преди даже да стартира.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР