Няма яснота кога отново ще заработят т.нар „зелени коридори“ за

...
Няма яснота кога отново ще заработят т.нар „зелени коридори“ за
Коментари Харесай

Ангелов за „АстраЗенека“: Правим си сметката без кръчмаря

Няма изясненост по кое време още веднъж ще проработят т.нар „ зелени коридори “ за имунизиране против ковид на искащи пациенти, откакто се оказа, че от „ АстраЗенека “ доста лимитират доставките си от препарата. Това призна пред публицисти във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„ Не мога да поема ангажимент, тъй като резултатът не зависи от нас. Ние си вършим сметката без кръчмаря “, уточни той.

Сега в последна сметка, вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози от имунизацията на „ АстраЗенека “, ще дойдат под 53 хиляди и то не е ясно тъкмо по кое време. Ангелов още веднъж атакува компанията, като назова нейните дейности „ корпоративни реакции “ и изрази безпокойство, че против него в отговор „ могат да стартират в медиите акция “.

„ План Б “ има и той е обвързван с спомагателни количества от 1 млн. дози от „ Пфайзер “ и към половин милион от „ Модерна “. Проф. Ангелов беше безапелационен, че от всички видове ваксини има поръчани дози за по 3 млн. жители и също така всеки с първа доза ще получи и втора.

При съществуване на ваксини всеобщата имунизация ще бъде обновена незабавно.

Може ли да внесем съветската ваксина „ Спутник V”? „ Държавата е част от Европейски Съюз, Европейски Съюз на равнище ЕМА преглежда документите. Очакваме решението на европейските специалисти, по-късно идва решението на Европейска комисия за позволение за приложимост. Когато това се случи имаме подготвеност да поръчаме дози оттова “, отговори Ангелов.

По думите му към този момент в Кюстендил, Шумен и София се усеща напън върху лечебните заведения, само че при опазване на темпото на ваксиниране „ до месец-месец и половина ще имаме цялостен надзор върху епидемията “.

„ Нека хората, вместо да чакат локдауна, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете и да не се събират на огромни групи “, прикани той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР