Няма нужда да питам колко от вас са пили жълто

...
Няма нужда да питам колко от вас са пили жълто
Коментари Харесай

Ново място: Cellar 52

Няма потребност да запитвам какъв брой от вас са пили " жълто " (vin jaune) вино от Жура, тъй като знам: единици. То е безусловно непознато у нас, че и в много по-винено напреднали страни. Е, към този момент има къде да го опитате, освен това на чаша. Може да пробвате и vinho verde, щом сме почнали с цветовете, или просто качествено бяло, розе, алено.

София има нов винен бар - Cellar 52, а концепцията му става ясна на минувача още от улицата, благодарение на огромна черна дъска, която се вижда през огромния прозорец. В дози по 50 или 125 мл може да пробвате по-непознати виновност или по-висок клас класики като Барбареско, Бургундия или порт.

Зад Cellar 52 стоят Благой Кузмански, дипломат на шери и сомелиер с опит в 67 Pall Mall в Лондон и, до неоттдавна, в Seewines в София, и Никола Димитров, който дружно с началник Севда Димитрова е съсобственик на ресторант Ahora (победител в категория " Вкусно място " и номиниран за " Винена листа и питиета " в премиите " Ресторант на годината " на " Бакхус " за 2021 г.). Двамата имат вяра, че потребителят у нас е жаден за познания и към този момент е подготвен да излезе от настройката, че непременно българското е най-хубаво. Български мазета се продават, само че са единици, а множеството са от Франция, Италия, Германия, тук-таме и Нов свят.

За образоването на публиката ще оказват помощ постоянните събития. " В сряда е " Bubbles night ", като надценката ще е минимална с концепцията против 50 лева човек да може да опитва 4-5 качествени и разнородни пенливи. Четвъртък е ден за дегустации в по-структуриран и учебен вид ", споделя Благой Кузмански. Храната не е на фокус, само че въпреки всичко ще се оферират дребни мезета - гризини, сирена, салами. Има капиталова зала с попълнения от Стар и Нов свят: от Бургундия, Бордо, " супертосканците " Masseto, Sassicaia и Tinanello, Opus One от Напа.
Реклама
Когато прекрачих прага, първото чувство е за уют, дело на огромния цветен килим. През лятото прозорецът-гилотина към улицата пада, тъй че към този момент си представям жуженето от диалози в другарска компания на теферич. Cellar 52 може да се окаже част от нова вълна бизнеси, които да раздвижат долната част на " Оборище ", сред Канала и " Черковна ".

Адрес: ул. " Оборище " 52, София

Работно време: понеделник-събота, 11-22 ч.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Места
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР