Няма как да намерим нужните кадри в туризма. Тези хора

...
Няма как да намерим нужните кадри в туризма. Тези хора
Коментари Харесай

Експерт по човешки ресурси: По морето предлагат заплата 5 хил. лева чисто за сезона

„ Няма по какъв начин да намерим нужните фрагменти в туризма. Тези хора ги няма физически. Сезонът ще приключи с дефицит на работна ръка “, сподели в „ Тази заран “ Георги Първанов, специалист по човешки запаси и член на управителния съвет на „ Българската конфедерация по заетостта “.

Възможностите са от Непал, Киргизстан и Узбекистан . Агенцията по заетостта ще издаде най-вероятно към 10 хиляди разрешителни, само че още веднъж сме надалеч от нужните 27 хиляди. Проблемът е какъв брой бързо посолствата ни ще извадят тези трудови визи “, уточни той.

„ Ситуацията беше сходна през минали сезон. Ако не се вземат ограничения по този начин ще е и през зимния сезон, и през идващия летен. Отсега би трябвало да се работи. Нямаме посолство във Филипините, където има доста положителни фрагменти. Посолствата ни в Узбекистан и Индия не устоят. В Киргизстан няма посолство. Утре ще ни трябват хора с доста добър френски и ще ни би трябвало по-бърза работа от Северна Африка. Едното решение е импорт на хора, а другото – връщането на българите от чужбина “, акцентира Първанов.

 Как младите чиновници да не помнят фразата: Свят 3 мин. Как младите чиновници да не помнят фразата: " Напускам! "  Все повече искащи да стартират IT кариера у нас БГ Бизнес 1 мин. Все повече искащи да стартират IT кариера у нас  Липса на фрагменти на пазара на труда: Хора от Узбекистан, Бангладеш и Индия идват на работа в България (ВИДЕО) Бизнес Видео Подкаст 3 мин. Липса на фрагменти на пазара на труда: Хора от Узбекистан, Бангладеш и Индия идват на работа в България (ВИДЕО)  Как младите чиновници да не помнят фразата: Свят 3 мин. Как младите чиновници да не помнят фразата: " Напускам! "  Все повече искащи да стартират IT кариера у нас БГ Бизнес 1 мин. Все повече искащи да стартират IT кариера у нас  Липса на фрагменти на пазара на труда: Хора от Узбекистан, Бангладеш и Индия идват на работа в България (ВИДЕО) Бизнес Видео Подкаст 3 мин. Липса на фрагменти на пазара на труда: Хора от Узбекистан, Бангладеш и Индия идват на работа в България (ВИДЕО)

Хората ги няма физически. Имаше отлив на фрагменти по време на пандемията . Голяма част от тях отидоха в други промишлености – в аутсорсинг, в IT промишлеността, в парцелите. Те не биха се върнали “, посочи специалистът по човешки запаси.

„ Заплатите в бранша претърпяха сериозен растеж. Излизат единични предложения за сезона, които са с огромно възнаграждение. Ние се конкурираме с Гърция, Малта, Испания и Италия – основен готвач, зам.-главен готвач. Имаше сензационни предложения със заплати от 5 хиляди лв. чисто единствено за сезона. В отчаянието работодателите търсят вид незабавно да привлекат хора. Нивата в бранша се подвигнаха много “, сподели още той.

„ Един човек ще работи за двама по Черноморието, както беше предходната година. Един хотел, на който му трябват 20 камериерки, ще работи със седем. Много беше вложено в реновации. Има нови обекти. Има лек растеж на туристите, а пазарите на Украйна и Израел са надолу “, акцентира Георги Първанов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР