Няколко хиляди поддръжници на партия, симпатизираща на Русия, излязоха на

...
Няколко хиляди поддръжници на партия, симпатизираща на Русия, излязоха на
Коментари Харесай

Няколко хиляди поддръжници на молдовска проруска партия излязоха на протест в Кишинев

Няколко хиляди поддръжници на партия, симпатизираща на Русия, излязоха на митинг пред молдовския парламент с искане за оставката на прозападното държавно управление, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.
 

Митингът на партия " Възраждане " срещу  Партията на действието и солидарността прикани за предварителни избори и за отдръпването на президента Мая Санду от служба. Молдова ще създаде президентски избори по-късно тази година, а парламентарният избор е плануван за 2025 година

  " Възраждане " сега разполага с четирима депутати в 101-местния парламент на Молдова, чието население възлиза на към 2,5 милиона души.

Днешната проява е поредна от серията антиправителствени протестни акции, състояли се през последните 18 месеца. Повечето от митингите бяха проведени от партия " Шор ", която през юни бе оповестена за противоконституционна. Властите упрекнаха въпросното политическо придвижване, което разполагаше с шест места в законодателния орган, в опит за дестабилизация на страната.

В днешния митинг се включиха и някои високопоставени членове на неразрешената партия, а водачът ѝ Илан Шор, който живее в заточение в Израел и получи задочна присъда от 15 години затвор по обвиняване в измами, направи видеообръщение към протестиращите.  

Миналия месец молдовската Служба за разузнаване и сигурност (СИС) предизвести за нови акции за " дезинформация и операция ", които се пробват да дестабилизират Молдова и да подкопаят връзките ѝ със прилежаща Украйна и Европейския съюз.

Бившата руска република, получи формален статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз през юни 2022 година, а през декември Брюксел съобщи, че ще стартира договаряния с Кишинев.

През февруари предходната година президентът Санду сподели, че има съветски скрит план за събаряне на молдовското държавно управление, като задачата е да се предотврати присъединението на страната към Европейски Съюз. Русия отхвърли обвиняванията.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР