Нужни са от още 16 милиарда долара, за да могат

...
Нужни са от още 16 милиарда долара, за да могат
Коментари Харесай

СЗО: Нужни са 16 милиарда долара, за да могат бедните държави да се борят с COVID-19

Нужни са от още 16 милиарда $, с цел да могат страните с ниски приходи да се оправят с пандемията от ковид, разгласи Световната здравна организация, съобщи ДПА.

Това е празнота в бюджета, която би трябвало да бъде запълнена, с цел да бъдат снабдени страните с ваксини, проби и медикаменти по стратегия на Организация на обединените нации. Сумата може да бъде употребена за основаване на ресурс от 600 милиона дози ваксини, закупуване на 700 милиона теста и лекуване на 120 милиона пациенти, уточни СЗО.

" Науката ни даде инструментите за битка с COVID-19. Aко те бъдат споделени солидарно в световен мащаб, тази година можем да сложим завършек на COVID-19 като изключителна обстановка в международен проект ", сподели ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус.
свързани новини5281на 03.02.2022
По оценки на Организация на обединените нации, 92 % от средствата би трябвало да дойдат от Европейския съюз и от групата на най-инструлиализираниите страни Г-20.

Гордън Браун - дипломат на СЗО за световно здравно финансиране, сподели, че 16 милиарда $ са нужните средства, поради световното икономическо влияние на пандемията. Браун разкритикува голямото неравноправие при разпределението на ваксини по света и достъпността на проби и медикаменти.

Той посочи ниските равнища на имунизиране в небогати страни, в случай, че милиони дози ваксини ще бъдат изхвърлени неупотребени от богатите страни.

СЗО си е сложила за задача доникъде на годината да бъде имунизирана половината от международното население, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР