Новото Народно събрание трябва да вземе много бързо решение за

...
Новото Народно събрание трябва да вземе много бързо решение за
Коментари Харесай

Румяна Дечева: Изборният кодекс трябва да се промени, за да няма повече опашки

Новото Народно заседание би трябвало да вземе доста бързо решение за промени в Изборния кодекс, тъй че в никакъв случай повече да няма тези опашки. За това прикани зам.-председателят на Обществения съвет на ЦИК Румяна Дечева, по Българска национална телевизия.

" Изборният кодекс, който беше признат преди 7 години, е пипан 20 пъти. И някой в този момент да откри опрощение, че не може да се пипа, тъй като имаме скоро избори, за мен ще бъде безсмислено опрощение. Трябва да се пипне това, което е неотложно, да вземем за пример за машинното гласоподаване ", съобщи Дечева.

Тя изясни, че още предходната година през семптември в Изборния кодекс са се случили едни промени, които нито са били съгласувани, нито са били надълбоко премислени.

" Първо бяха смесени двата типа гласоподаване. С машинното гласоподаване изборът щеше да завърши сега, в който последният човек гласоподава с натискане на един код. И щеше да има една дълга квитанция 3 метра. 9 индивида да я подпишат и да я отнесат в РИК. Щеше да има бързо сверяване три минути и с това щеше да се завърши ", посочи Дечева.

Освен че беше смесено машинното и хартиеното гласоподаване, не беше премислено по какъв начин потоците, които гласоподават с машини и хартиени бюлетини по някакъв метод да бъдат обособени, тъй че по-късно докладите да бъдат лесни, добави Денчева.

" Стигна се до този смесен протокол, който с тази корекция в закона, към този момент аз не виждам по какъв начин можеше към този момент на един многоскорошен стадий да бъде избегнато. Не си представям днешния ден, в случай че някой беше опростил протокола, макар законовата норма, по какъв начин в този момент едни хора щяха да реагират, изключително тези, които са под чертата и да търсят опрощение ", сподели още Дечева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР