Новоизлюпено орле в гнездо край добричкото село Александрия вече има

...
Новоизлюпено орле в гнездо край добричкото село Александрия вече има
Коментари Харесай

Предавател ще следи за пътешествията на новоизлюпеното орле край Добричко

Новоизлюпено орле в гнездо край добричкото село Александрия към този момент има предавател, с който природолюбители ще наблюдават неговите пътешествия, оповестиха от пресцентъра на Североизточното държавно дружество (СИДП).

Орнитолози от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) съумяха през днешния ден да доближат до гнездото на представителя на редкия тип дребен писклив орел и да слагат дребното оборудване. Така орлето става част от българската популация прелетни птици с предаватели.

Птицата е мъжка, тежи 2,21 кг и се споделя Илия, на името на Свети оракул Илия, чийто празник по остарял жанр означаваме на 2 август, допълват от пресцентъра на СИДП. Неин кръстник е специалистът от Българско дружество за защита на птиците Михаил Илиев, който е разкрил гнездото и в продължение на няколко седмици го е следил, с цел да дефинира най-подходящото време за слагане на предавателя. Орнитологът е избрал името и поради намиращия се наоколо манастир " Свети оракул Илия " с вярата, че светецът, който съгласно вярванията закриля живота и реколтата, ще пази и дребното орле.

През предишното лято друго малко орле - Александрия, родено край едноименното добруджанско село, също се снабди с предавател. Това разреши орнитолозите да проследят полета на птицата в Африка, само че по противоположния път, малко преди завръщането си вкъщи, Александрия изчезна.

Поставянето на предаватели на птиците е в границите на плана " Земите и горите на орела " по европейската стратегия LIFE, в който сътрудници са Българско дружество за защита на птиците и СИДП. Десет са орлетата с предаватели, чийто полет може да се следи в действително време. С самодейността се предизвиква основаването на нови местообитания за дребния писклив орел и опазването на типа, показват от СИДП. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР