Ново орле, излюпено през тази година в гнездо до добричкото

...
Ново орле, излюпено през тази година в гнездо до добричкото
Коментари Харесай

Ново орле се сдоби с предавател

Ново орле, излюпено през тази година в гнездо до добричкото село Александрия, се снабди с предавател.

Орнитолози от Българското сдружение за отбрана на птиците съумяха през днешния ден да стигнат до гнездото, да слагат предавателя и да дефинират пола на пернатото. Птицата е мъжка, тежи 2,21 кг и е от типа Малък писклив орел.

Орлето ще се споделя Илия, на името на свети оракул Илия, чийто празник по остарял жанр отбелязахме на 2 август. Кръстник на дребната птица е Михаил Илиев от Българско дружество за защита на птиците, който откри гнездото и в продължение на няколко седмици го наблюдаваше, с цел да дефинира най-хубавото време за слагане на предавателя. Експертът е избрал името и поради намиращия се наоколо до селото Александрийски манастир „ Свети оракул Илия “. Орнитологът се надява, че светецът, който съгласно вярванията препуска с огнена каляска по небето и закриля живота и реколтата, ще пази и дребното орле, което в края на лятото ще отлети за Африка. През предходната година с предавател се снабди и дребната Александрия, която дълго следихме при полета и към топлите страни, само че за жалост тя изчезна малко преди завръщането си вкъщи.

Предавателят, който през днешния ден беше подложен на дребното кресливо орле е част от плануваните действия по план „ Земите и горите на орела “ по стратегия LIFE на Европейски Съюз. Десет са орлетата, на които орнитолозите сложиха предаватели и полета им може да се следи в действително време тук:.

Целта на „ Земите и горите на орела “ е да бъдат основани нови местообитания за дребния писклив орел, да бъде опазен типа и да бъде съхранено биологичното многообразие на горите в България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР