Ново китайско мега пристанище, издигащо се на тихоокеанското крайбрежие, обещава

...
Ново китайско мега пристанище, издигащо се на тихоокеанското крайбрежие, обещава
Коментари Харесай

Китай разширява търговската си експанзия в Южна Америка с голямо пристанище в Перу

Ново китайско мега пристанище, издигащо се на тихоокеанското крайбрежие, дава обещание да ускори комерсиалните връзки на Южна Америка с Китай.

Дълбоководното пристанище на стойност 3,5 милиарда $, което би трябвало да стартира да действа в края на тази година, ще обезпечи на Китай пряк вход към богатия на запаси район. През последните 10 години Пекин измести Съединените щати от позицията на най-големия търговски сътрудник за Южна Америка, поглъщайки нейната соя, царевица и мед, написа Reuters.

Пристанището, мажоритарно притежавано от китайската държавна компания Cosco Shipping, ще бъде първото такова оборудване, следено от Китай в Южна Америка. То ще може да поеме най-големите товарни кораби, които могат да се насочат непосредствено към Азия, намалявайки времето за пътешестване с две седмици за някои експортьори.

Пекин и Лима се надяват, че пристанище Чанкай ще се трансформира в районен център, както за експорт на мед от Перу, по този начин и за соя от западна Бразилия, която сега пътува през Панамския канал или заобикаля Атлантическия океан, преди да стигне до Китай.

Строителството стартира през 2018 година в Чанкай, на към 80 километра северно от Лима. Първата фаза на Port Chancay би трябвало да бъде приключена през ноември 2024 година Китайският президент Си Дзинпин, който се чака в Перу за срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (APEC) същия месец, може да открие пристанището, сподели дипломатически източник в Лима.

" Това е част от новия път на коприната на Китай ", сподели Марио де лас Касас, управител по корпоративните въпроси на Cosco Shipping, който държи 60% дял в пристанището. Остатъкът се управлява от локалния миньор Volcan, в който Glencore има дял.

Правителството на Перу възнамерява извънредна икономическа зона покрай пристанището, а Cosco желае да построи промишлен център покрай Chancay за обработка на първични материали, които могат да включват зърнени храни и месо от Бразилия, преди да ги транспортира до Азия, написа Ройтерс.

" Това е опция за производството на зърно и месо - изключително от бразилските западни щати Рондония, Акре, Мато Гросо и Амазонас - да отиде в Азия през пристанището на Чанкай. Фирми са възхитени от опцията да не употребяват Панамския канал, с цел да транспортират стоките си до Азия ", сподели бразилският дипломат в Лима Клементе Баена Соарес.

Той добави, че ще са нужни вложения в действителен път, прочут като Interoceanic Highway - който минава от на юг в Перу през Андите до Бразилия - за възстановяване на транспортните направления. Дълго обсъждана железопътна връзка остава във фаза на изследване.

Пекин твърди, че неговата търговия и вложения в Латинска Америка са печеливши и за двете страни. Около 150 страни са подписали съглашението " Един пояс, веднъж " с Китай, в това число 22 в Латинска Америка.

Преди десетилетие Перу, номер в света. 2 производител на мед, търгувал малко повече със Съединените щати, в сравнение с с Китай. Сега Китай има повече от 10 милиарда $ преднина в двустранната търговия, демонстрират последните годишни данни.

Тази наклонност се разиграва в целия район.

Ройтерс интервюира две дузини длъжностни лица, бизнес водачи и търговски специалисти, дружно с разбор на десетгодишни търговски данни, разкривайки по какъв начин разноските за инфраструктура на Китай затвърждават ролята му на основен търговски и капиталов сътрудник за Южна Америка, противопоставяйки се на икономическото закъснение вкъщи.

Част от смяната е прагматична. Бързо развиващият се Китай се нуждае от мед и литий от Андите на Южна Америка, дружно с царевица и соя от равнините на Аржентина и Бразилия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР