Ново изследване идентифицира неврони в мозъка, които засичат и реагират

...
Ново изследване идентифицира неврони в мозъка, които засичат и реагират
Коментари Харесай

Учени откриха неврони, които следят и регулират нивата на кръвната захар

Ново проучване разпознава неврони в мозъка, които засичат и реагират на измененията в равнището на захарта в кръвта.

Според неговите създатели разбирането на метода, по който работи тази система за разкриване на кръвната захар, както и на действието на тези невросхеми, ще даде на откривателите и лекарите по-добра визия за това по какъв начин мозъкът ни контролира кръвната захар. В дълготраен проект бихме могли да открием даже и нови метод за лекуване на метаболитни болести като диабет и затлъстяване.

Изследването е оповестено на 22 юни в онлайн изданието.

" Отдавна знаем, че доста неврони могат да откриват захар на локално равнище в мозъка ", споделя доктор Майкъл Шварц, ендокринолог от Медицинския факултет на Вашингтонския университет и съдиректор на Института по диабет към образователното заведение. " Сега обаче откриваме, че подгрупа неврони, ситуирани в хипоталамуса, могат да усещат и да реагират на захарта в самия кръвен поток, аналогично на клетките в панкреаса, които отделят инсулин. "

В това изследване откривателите съумяват да следят в действително време както равнищата на кръвната захар, по този начин и интензивността на невроните в хипоталамуса на мишки в схващане. Те откриват, че когато равнищата на кръвната захар се покачват, интензивността на тази подгрупа неврони бързо понижава. Изследователите допускат, че тези неврони откриват и реагират на измененията в кръвната захар, излъчени от сензорните неврони, които доставят кръвоносните съдове (а не на равнищата на захарта в мозъка, които се трансформират доста по-бавно), отбелязва Шварц. След това тази сензорна информация се предава на една или повече невросхеми, които управляват равнището на кръвната захар дружно с панкреаса, който създава инсулин за организма.

От клинична позиция това е значимо, защото при лекуването на пациенти с диабет лекарите постоянно откриват, че организмът на пациентите интензивно поддържа нараснало равнище на кръвната захар, евентуално " тъй като мозъкът счита, че точно такова би трябвало да е то “, споделя Шварц.

" Например в случай че естественото равнище на кръвната захар е 100, пациентът с диабет може да има над 300 ", добавя той. " Ако тя е била на това нараснало равнище в продължение на дни или седмици и в случай че ненадейно я намалите назад до 100, мозъкът ще сметне, че това е прекомерно ниско, и ще се опита още веднъж да увеличи равнището на кръвната захар. "

Това доказателство, че диабетът е обвързван с нарушената дарба на мозъка да усеща равнището на кръвната захар, допуска, че в бъдеще обръщането на този тип недостатък в чувството може да разреши на мозъка да управлява кръвната захар по по-подходящ метод - заключава Шварц.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР