Новият закон ощетява хора с увреждания, алармират организации Хората с

...
Новият закон ощетява хора с увреждания, алармират организации Хората с
Коментари Харесай

Новият закон ощетява хора с увреждания, алармират организации

Новият закон ощетява хора с увреждания, сигнализират организации Хората с увреждания, които нямат сегашен адрес в България, както и хората с 90 и повече % неработоспособност и пенсия за стаж и възраст или с военноинвалидна пенсия, са ощетени от новия закон, който влезе в действие от началото на годината. Затова алармираха националните организации на хората с увреждания и желаеха промени, свързани с достъпа до месечната финансова помощ, която се поставя на лицата, според от степента на увреждането.
 
От организациите показаха и предложенията си за промени в методиката, по която ТЕЛК прави оценка уврежданията, когато човек има повече от едно заболяване. Данните на здравното министерство демонстрират, че всеки пети човек, оценен по новата разпоредба, е с понижени проценти неработоспособност.
 

Тъй като правото на финансово подкрепяне по новия закон за хората с увреждания може да се употребява единствено по сегашен адрес, българите с сегашен адрес отвън страната нямат достъп до тази помощ, изясни Васил Долапчиев от Съюза на слепите. Другият недостатък на закона е ограничението на достъпа до четвъртата по мярка помощ, която се поставя единствено на хората с 90 и повече % неработоспособност, с непозната помощ и с инвалидна пенсия.
 
" Лицата, които са с 90% непозната помощ, само че са за прослужено време и напреднала възраст, имат пенсия. Те няма да получат същите 30%, а ще получат 25% без значение, че са с една и съща степен на увреждане, една и съща тежест ", обясни той.  
 
-->

Според организациите на хората с увреждания поправянето на тези недостатъци може да се случи при второто четене на закона за обществените услуги до края на този месец, само че за задачата се изчаква мнението на общественото министерство, а при потребност въпросът ще бъде насочен и към премиера. Колкото до измененията в методиката за оценяване на уврежданията, от организациите оферират два разновидността за пресмятане на % неработоспособност при множествени увреждания.
 
Васил Долапчиев обясни по-приемливия за здравното министерство вид: " Тогава, когато водещото заболяване е 50 и над 50%, второто и идващите болести са също в скалата 50 и над 50%, без значение дали има директно причинно-следствена връзка или са заради общо заболяване, тогава водещото се регистрира на 100%, а идващите болести се сборуват и се регистрират с коефициент 20% ".
 

От здравното министерство са се заели, че каквото и да се промени в наредбата за здравната експертиза, ще бъде дадена опция на хората, освидетелствани по сегашната разпоредба да минат на нова оценка на уврежданията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР