Новият лидер на Шотландската национална партия (ШНП) Джон Суини ще

...
Новият лидер на Шотландската национална партия (ШНП) Джон Суини ще
Коментари Харесай

Джон Суини е новият премиер на Шотландия

Новият водач на Шотландската национална партия (ШНП) Джон Суини ще стане седмият първи министър на Шотландия, откакто получи поддръжката на депутатите, заяви „ Гардиън “.

По традиция водачите на опозицията се изправиха против Суини при гласуването, което той завоюва с поддръжката на 64 шотландски депутати от ШНП, до момента в който седмината шотландски зелени се въздържаха.

Приемайки номинацията за ръководител на ШНП, Суини описа по какъв начин се е борил с решението да се кандидатира за водач.

Той напомни, че брачната половинка му Елизабет Куигли живее с множествена склероза.

" Тя е неуморна в опитите си да се увери, че множествената склероза не ѝ пречи да живее пълноценно, само че за нейно отчаяние постоянно ѝ се постанова да разчита на поддръжката и помощта на брачна половинка си ", сподели Суини.

Той също по този начин съобщи, че поема отговорност за присъединяване си в възходящата поляризация на Народното събрание. Неговите шумни реплики от залата са добре известни и той неведнъж е бил порицаван за тях от председателстващия. Той даде обещание на Народното събрание, че всичко това ще спре, тъй като се е трансформирал - думите му провокираха смях у част от депутатите.

Суини, който беше заместник-премиер в държавното управление на Никола Стърджън, ще постави публична клетва в сесийния съд на 8 май. Очаква се скоро по-късно той да промени състава на кабинета, като Кейт Форбс евентуално ще заеме водеща позиция. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР