Новите американски санкции срещу българи показват системния проблем в страната.

...
Новите американски санкции срещу българи показват системния проблем в страната.
Коментари Харесай

Да се сещат няколко магарета едновременно. Какви са последиците от вторите санкции Магнитски

Новите американски наказания против българи демонстрират систематичния проблем в страната. Партиите на уличените в корупция отхвърлят и това е ненапълно обикновено държание. Какво следва?

Системен проблем - това съгласно политолозите от Софийския университет Даниел Смилов и Огнян Минчев виждат Съединените щати в България след втората серия наказания по закона “Магнитски ” . След оповестяването на листата по световния закон в петък, махленски в корупция е към този момент съвсем целият политически набор на страната, без партиите “Продължаваме смяната ”, “Демократична България ” и “Възраждане ”, които не са взели участие или са били за малко във властта.

Повечето от глобените отхвърлиха отправените им обвинявания, а партиите им или се дистанцираха, или отхвърлиха да има проблем. Ще има ли политически последствия за България и какви би трябвало да са те?

В петък отделът за надзор на задграничните активи (OFAC) към американското Министерство на финансите уличи в корупция и „ Магнитски “ на Съединени американски щати петима българи. Това са някогашният финансов министър и някогашен народен представител от ГЕРБ Владислав Горанов , някогашният енергиен министър и някогашен депутат от Българска социалистическа партия Румен Овчаров , упрекнатият в шпионаж водач на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов и двама някогашни шефове на АЕЦ „ Козлодуй “ - Александър Николов и Иван Генов .

В същото време Англия наложи наказания на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски , на обвинения за редица закононарушения предприемач Васил Божков, както и на Илко Желязков . Тримата в средата на 2021 година, като тогава Желязков беше зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства

По думите на Даниел Смилов оценката от Съединени американски щати и Англия е, че България не се оправя таман със систематичните проблеми, свързани с корупция и господство на закона. Втората серия наказания по “Магнитски ” слага България в безусловно невиждана обстановка за страна от Европейския съюз и като брой на хората в листата с наложени наказания, и като тежест на тези хора в обществения живот.

Според политолога директното обвиняване към Владислав Горанов за подкупи в областта на хазарта и данъчни привилегии във връзка със абсурда с Божков визира ГЕРБ като цяло и най-много водача на партията Бойко Борисов.
Това не може да е зад тила на управлението на ГЕРБ и най-много на Борисов.Даниел Смилов
“Това не може да е солова акция на Владислав Горанов, тя не може да бъде изпълнена зад тила на управлението на ГЕРБ и най-много на Борисов ”, сподели Смилов.

Според него това значи, че най-високите етажи на ГЕРБ са били свързани в корупционна спекулация в доста огромни мащаби и ( “като оставим настрани работа на прокуратурата и проверяващите органи ”) за това би трябвало да бъде понесена политическа отговорност.

“При първата серия наказания всички политически партии си измиха ръцете. (...). Сега към този момент ми се коства, че въпросът и за политическата отговорност би трябвало да бъде подложен на напред във времето ”, сподели Смилов.

“Имам поради отдръпване от политиката на хора, които са свързани с тази спекулация. ”

Системен проблем България има и във връзка с съветското въздействие в разнообразни браншове, изключително в енергетиката, сподели Смилов.

“Това съветско въздействие сега е очевидно и по най-високите етажи на властта и мисля, че Съединени американски щати пращат обръщение, че България би трябвало да направи нещо и във връзка с това съветско въздействие ”, добави той.

Именно в огромното съветско енергийно наличие вижда спомагателната причина за глобите против корупцията в България Огнян Минчев . Страната е член на НАТО и поради това корупцията в нея става проблем на съюза.

" Първо, заради огромното съветско енергийно наличие и второ, заради масираното наличие на съветския корпоративен политически и разследващ интерес в корупцията по високите етажи на властта ", сподели Минчев пред Свободна Европа.
" Гьонсуратлък "
В санкционния лист има и двама души от атомната енергетика на България, които са корпоративни фигури - двама някогашни шефове на АЕЦ „ Козлодуй “ - Александър Николов и Иван Генов. Те, съгласно Смилов, " са адресирани заради това, че са в доста сериозна непосредственост като корпоративно - политическа и лобистка поддръжка за значимата политическа фигура на президента Румен Радев ".

" Така че от българска позиция описът по " Магнитски " можем да класифицираме като " Бием самара, да се сещат няколко магарета по едно и също време ", сподели Смилов.

След като санкционният лист беше разгласен, Радев беше измежду първите, които благодариха на Съединени американски щати за поддръжката им към България в битката с корупцията. Повечето от новите глобени обаче обвинявания. Движение за права и свободи сподели, че Делян Пеевски е набеден, ГЕРБ – че в случай че човек от партията е попаднал в листата, би трябвало да се преглежда като изолиран проблем, Българска социалистическа партия - че Съединени американски щати не могат да дефинират кой в България е подкупен.

" Трябва да се употребява грозна дума като “гьонсуратлък ”, с цел да се опише подобен вид държание и отношение. Надявам се, че обществената среда ще покаже задоволителна зрялост и такива тъпи причини най-малко този път да не минат ", сподели Смилов.

По думите му точно поради тези проблеми България няма образувани държавни управления в последните две години.

" Защото когато за част от играчите има доста тежки корупционни подозрения, даже да образуват държавно управление, то няма да изкара доста дълго ", сподели той.
Изборите
Според Огнян Минчев засегнатите партии ще реагират " по обичаен за България метод ". И при обвиняванията от Съединени американски щати, и при тези от Англия Движение за права и свободи упорства, че Пеевски е почтен, набеден или инцидентно попаднал в листата.

" Надявам се, че няма да се откаже и ще бъде част от листите ", сподели в понеделник водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в отговор на въпрос дали Пеевски ще бъде включен в листите на партията за идните на 2 април избори.

" Българска социалистическа партия ще се циментира, т.е. ще се сплоти против класовия зложелател. ГЕРБ ще се сплоти още по-здраво, тъй като ще се възприема като нападната ", сподели той.

По думите му отрицателен резултат може да има върху избрани периферии на ГЕРБ, което може да е проблем в предизборната акция за наближаващите на 2 април предварителни парламентарни избори.

" Затова в акцията партията ще има една двойна задача от две противоречащи си една на друга цели: да се заздрави ядрото на партията и да не се изпускат съществени периферни групи, които могат да допринесат за това партията да резервира първото си място в изборния резултат ", сподели Минчев.

По думите му от психическа позиция реакцията на " непукизъм " на засегнатите партии е естествена.

" От позиция на тяхната интернационална политическа легитимност обаче въздействието не може да бъде подценено ", сподели Минчев.

Абонирайте се седмичния бюлетин на Свободна Европа Голямата картина !

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР