Нови дрехи, топли завивки и хигиенни материали са най-необходимите помощи

...
Нови дрехи, топли завивки и хигиенни материали са най-необходимите помощи
Коментари Харесай

Тодор и Андреас от БМЧК: Ще останем да помагаме докато има нужда - седмици, месеци или повече

" Нови облекла, топли завивки и хигиенични материали са най-необходимите помощи за момента за потърпевшите от спора в Украйна. Десетки хора идват и подаряват,  някои напълно дребни неща, други с коли, компании - държавни и публични подаряват с кашони от посочените в обществените медии на БМЧК и на уеб страницата на БЧК нужни движимости за бягащите от войната...работим непрестанно от три седмици ", описаха за БНР в рубриката " Добрите хора " 12 - класниците от столичното 35 ОУ " Добри Войников " Тодор Пантилеев и Андреас Гал от 

 Андреас Гал и Тодор Пантилеев (от ляно на дясно)

Тодор е координатор в БМЧК - София, а Андреас е доброволец. Момчетата са абитуриенти, само че са изоставили другари, купони, занимания и след учебно заведение идват, с цел да се включат в акциите на БЧК на територията на цялата страна по набиране на помощи за потърпевшите от спора в Украйна, които идват у нас, и който са останали в родината си.

" Изискването за етикети на облеклата, завивките и санитарните и хигиенични материали е съгласно изискванията на СЗО и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец , тъй като пандемията не е завършила. Хората могат да оставят другите дарения в контейнерите на БЧК, тъй като сега сме мощно ангажирани с помощите за потърпевшите от спора.

 Централата на БЧК в столицата, на напред във времето - акад. Христо Григоров, ръководител на Българския червен кръст

БЧК не набира медикаменти и храни , като в случай че някоя от фиримите желае да подари храни или медикаменти би трябвало да се обърне към Министерство на здравеопазването.

БЧК не обезпечава и заслон за бежанците, само че се сътвори система , в която хотели или хора, които могат да настанят нуждаещи се,  да се запишат. И по този начин БЧК дава тази информация на държавните органи и да могат бежанците да бъдат настанени. Това е убсайт в нашите обществени мрежи, а имаме и г ореща лининя за психосоциална поддръжка ", описаха доброволците.



Всеки може да подари от 8,30 до 17 часа (включително в събота и неделя) в, както и във всички други регионални препоръки на БЧК.

" Голяма част от даренията са от частни лица. Идват майки с децата си, идват с колички, чули, че трябват памперси и ни ги носят. Нашето училище  - приблизително езиково " Добри Войников " направи огромна акция и подари цялостен камион с помощи. Работим и с Българската православна черква и разнообразни неправителствени организации ", споделиха още Тодор Пантилеев и Андреас Гал.



" Има рецесия, има потребност от помощ и ние действаме. Идват и тук, при нас, на място украински жители, с цел да търсят помощ. Най-големи са потребностите от подпомагане на границата при Русе . Подобни акции се провеждат в БЧК на Молдова, Полша и Румъния. Апелът за помощ е изпратен от Червения кръст на Украйна.

 БЧК централа

Но хората идват доста изплашени и имат потребност с изключение на от всичко това, и от човешката поддръжка , от диалог с нашите психолози... ", споделят още младежите на БМЧК. 

 Ясен Сливенски

" До момента БЧК е изпратил 11 камиона с над 160 тона филантропични помощи за украинския Червен кръст ", разяснява за БНР Ясен Сливенски, шеф Дирекция " Менджмънт на бедствията ".

Помощите вървят в две направления - към украйнските жители, потърпевши от спора в Украйна и потърсили протекция у нас, и към Червения кръст на Украйна, като предаваме помощта при границата с Румъния.

Най-много украински жители идват на границата при Русе, Видин, Силистра и Добрич, Варна и Бургас, като н ай-много са настанените украинци в Бургас и натам насочваме и най-вече от помощите . Доброволците на БЧКС подкрепят и настаняването на хората в хотелите и къщите за настоняване по морето, като с в ежедневна връзка с хотелиерите. В момента за там путават в допълнение и печки и топли облекла, които не се употребяват от други области и са от предходни дарения.


Успяваме да се оправим за подред път с помощта на нашите доброволци ", съобщи още Ясен Сливенски.

" Ние ще останем да оказваме помощ до момента в който има потребност, седмици, месеци или повече, уверени са Тодор и Андреас. Както и стотиците доброволци на БМЧК.

Защото жертвите не са значими, а смисълът...

Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР