Нови 8 метровлака Шкода купи Столичната община за 133.5 млн.лева

...
Нови 8 метровлака Шкода купи Столичната община за 133.5 млн.лева
Коментари Харесай

В софийското метро влакове "Шкода" ще сменят част от руските

Нови 8 метровлака " Шкода " купи Столичната община за 133.5 млн.лева без Данък добавена стойност. Те ще се движат по първа и втора метролиния, които в този момент се обслужват единствено от съветски влакове. Обществената поръчка, оповестена на 23 декември, бе извоювана от чешкия производител " Skoda Transportation ", който се има от компания на починалия милиардер Петер Келнер.

За първи път по първа и втора метролиния на софийското метро ще има влакове с климатик. В жегите съветските се охлаждат с отваряне на дребни прозорчета. Новите ще подвигат до 90 км/ч.

Кметът Йорданка Фандъкова написа във фейсбук, че чака новите влакове да дойдат в края на лятото. С тях ще се понижат интервалите на придвижване по двете метролинии, даде обещание тя.

 Метровлак
© " Skoda Transportation "

Метровлак " Шкода ", създаден за метрото във Варшава.

Договорът с чехите е първа стъпка в разкачането на софийското метро от съветския производител " Метровагонмаш ". Руснаците от десетилетия печелеха всички поръчки на общината за нови влакове и ремонт на старите по първа и втора метролиния. Агресията на Русия в Украйна наложи възбрана за търговия с съветски компании и Столичната община се съобрази като в публичната поръчка те не можеха да вземат участие. Последната партида от четири от най-старите съветски влаков е не бяха изпратени по контракта за главен ремонт в " Метровагонмаш " в град Митищи край Москва. Те се комплектоват с авансово купени аварийни елементи, увери инж.Братоев пред " Дневник ".
 Кметът Йорданка Фандъкова подписа контракта със Зденек Свата (вдясно), който е член на Съвета на шефовете на
© Йорданка Фандъкова, Facebook

Кметът Йорданка Фандъкова подписа контракта със Зденек Свата (вдясно), който е член на Съвета на шефовете на " Skoda Transportation ". Присъства и изпълнителният шеф на " Метрополитен " инж. Стоян Братоев и посланикът на Чехия в София Лукаш Кауцки.

Другите столици от Източна Европа, където също работят с съветски метровлакове, от дълго време взеха решение да се разкачат от Русия и се преориентираха към западни модели. Букурещкото метро е с влакове на канадската компания Bombardier, а една от линиите им е с мотриси румънско произвеждане. Унгарците обновиха метрото си с френската Alstom, а Варшава със Siemens, модел Inspiro - полско произвеждане, които се движат и по третата линия в София от 2020 година и " Шкода ", Прага, с изключение на своите " Шкода ", употребява и испанските CAF. Третата линия на софийското е с влакове " Siemens ", полско произвеждане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР