Нови 12 доброволни кръводарители се включиха за два дни в

...
Нови 12 доброволни кръводарители се включиха за два дни в
Коментари Харесай

36 души дариха кръв в кампанията Усмихни сърце в Пазарджик

Нови 12 доброволни кръводарители се включиха за два дни в акцията „ Усмихни сърце “, проведена вОбластната болница в Пазарджик. На 18 октомври подариха кръв Ангел Йовчев и Яна Грозданова. Още 10 доброволци поддържаха акцията, дарявайки кръв на 19 октомври. Роза Димова и синът й Кристиян подариха кръв за първи път. С тях участниците в акцията станаха 36, тя ще продължи до 8 ноември.

Кампанията е отдадена на двама прекомерно рано отишли си от този свят младежи - 19-годишния Георги Арнаудов, който бе покосен от онкологично заболяване, и 21-годишния Ангел Здравков, чието ликвидиране потресе Пазарджик на 29 септември тази година. Техните фамилии и другари желаят по този метод двете момчета да останат в паметта на живите и да не бъдат забравени.

„ Покрай моята майка постоянно съм съпричастен към благотворителни дела. Включих се поради Георги и Ангел и техните близки. Успях да даря кръв макар, че ми споделиха, че вените са ми тънки и не беше доста несъмнено дали ще може да ми се вземе, само че всичко мина обикновено. Няма нищо притеснително. Дори да имаш боязън от игли може да го преживееш “, съобщи 18-годишният Кристиян Павлов. Той се надява и неговите съученици от ЕГ “Бертолт Брехт “, а и завършващите от другите гимназии, също да дарят кръв за акцията, а хората с положителни сърца да стават от ден на ден.

Кристиян счита, че си заслужава да сме кръводарители и да оказваме помощ с каквото можем.

„ Призовавам всички 18-годишни девойки и момчета да се включат в акцията “Усмихни сърце “. Заслужава си да се поддържаме и да вършим добрини “, уверен е Кристиян Павлов.

Неговата майка Роза желае да стане част от акцията от самото й начало, само че поради здравословни проблеми не съумява да подари кръв в миналите три акции.

„ Георги Арнаудов беше мой другар. И той и Ангел Здравков бяха прелестни младежи. Съпричастна съм към болката на двете фамилии. Трябва да оказваме помощ. Трябва да бъдем положителни хора и от ден на ден доброволци да се включват в такива благотворителни начинания, тъй като няма нищо неприятно в това. Напротив, дори се оказва помощ от сърце. Така даряваме парченце от себе си, с цел да спасим някой различен. “, изясни Роза Димова. Заедно с Борислав Павлов те са част от екипа на групата „ Добро сърце “ и оказват помощ на хора, изправени през разнообразни житейски компликации. Той също е от донорите, които за първи път съумяха да дарят кръв.

„ Познавах и Георги и Ангел. Те бяха две положителни и усмихнати момчета. Досега съм желал да подарявам, само че ниското ми кръвно се оказваше спънка. Сега съумях да го направя и се веселя, че поддържам акцията и с кръвта, която даряваме ще успеем да помогнем на хора, които имат потребност от нея. Това не ни коства доста, само че по този начин знаем, че ще сме избавили някой. Надявам се имената на Георги и Ангел да се помнят постоянно. “, показа Борислав Павлов. „ Не се тормозете да помагате на непознати хора. Направете го и ще разберете, че това ще ви донесе задоволство. Ще се почувствате по-добре, че сте създали едно положително дело “, изясни той.

18-годишният възпитаник от Професионалната гимназия по стопанска система и мениджмънт Деян Димчев последва образеца на своите съученички Ивайла и Ася и се включи в акцията „ Усмихни сърце “.Той също подари кръв за първи път. Смята, че е добре да си оказваме помощ, а посредством кръводаряването се грижим и за личното си здраве. Според него нищо не ни пречи да участваме в положителните начинания и да вършим положителни неща за другите.

23- годишният Иван Младинов е бесарабски българин от украинския град Болград, само че живее и работи в Пазарджик от 2 години. Той подари кръв за шести път и изясни, че постоянно е подготвен да подари непринудено кръв. Иван описа, че се срещнал с Ангел Здравков на празника на Пазарджик и са излизали дружно. „ Познавахме се за жалост единствено 4 месеца, само че той беше доста хубаво и положително момче. Жалко за това, което му се случи. Защо би трябвало да се стига до такива нещастия и да се убиват хора. Толкова е неприятно това. Искам мир, а не войни. Нека да се поддържаме за положителни каузи. “, прикани Иван, чието семейство е останало в Украйна.

„ Трябва да се подарява постоянно кръв. Не е вярно да се заплаща на някой, с цел да подари кръв. Всички би трябвало да сме доброволни кръводарители и да го вършим от сърце “, уверен е Иван Младинов.

Стефка Василева подари кръв за трети път. „ Реших да се включа в акцията, тъй като знам, че доста хора се нуждаят от кръвопреливане, а доброволните кръводарители са малко. “, изясни Стефка. „ Да даряваш кръв е нещо доста хубаво и за кръводарителя, по тази причина можем да сме потребни и на себе си, и на другите “, добави кръводарителката.

В изгодите от кръводаряването е уверен и Димитър Бекяров, който за осми път подари кръв. Той познава фамилията на Ангел и се включва в акцията, с цел да се помни името му и да помогне на някой с дарената от него кръв. “Бъдете положителни! Дарявайте кръв “, е посланието на Димитър Бекяров.

Галина Додникова, която подари кръв за трети път показа, че е другарка на фамилията на Ангел. Включва се в акцията, тъй като желае да продължи концепцията на неговите родители, без значение от болката да вършат положително. Тоня Пеканова стана кръводарител за първи път, тъй като счита, че идеята е добра и заслужава да бъде подкрепена. За Борислав Садарзански, който кръводарява за повторно присъединяване в акцията също е за поддръжка на положителното дело.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР