Норвежецът Магнус Карлсен спечели за седми път световната титла по

...
Норвежецът Магнус Карлсен спечели за седми път световната титла по
Коментари Харесай

Карлсен е световен шампион, Чепаринов - 92-ри

Норвежецът Магнус Карлсен завоюва за седми път международната купа по блиц при мъжете. На шампионата в Самарканд в Узбекистан лидерът в международната класация събра 16 точки от вероятни 21 и за втори следващ път и пети в последните шест международни шампионати стигна до златото.

Освен това 33-годишният Карлсен направи и дубъл, откакто в четвъртък си обезпечи и купата в ускорения шахмат.

В двата шампионата норвежецът позволи общо единствено една загуба. Тя пристигна в първия кръг от днешния ден, който се оказа 13-и по стратегия. В него Карлсен загуби с черните фигури от международния първенец за 2021 година Максим Вашие-Лаграв от Франция.

Поражението обаче като че ли настърви Карлсен и в идващите шест кръга той реализира шест поредни победи, преди да приключи шампионата с две поредни ремита.

На второ място с 15,5 точки остана руснакът Даниил Дубов. Дубов може доста да съжалява, че не завоюва златото, защото действително изигра единствено 20 партии. Партията му със сънародника му Ян Непомнящи от 11-ия кръг бе анулирана и двамата получиха по нула точки, откакто преди началото на срещата се схванаха да създадат реми. Двамата извършиха по 12 хода единствено с конете си, а след тях позицията на дъската бе безусловно идентична с тази, с която стартират шахматните дуели. 

Това бе сметнато от основния арбитър Иван Сурови от Словакия за пренебрежение към шахматната игра, поради което Дубов и Непомнящи получиха анулация на партията си.

Трети с 15 точки приключи различен съветски представител - Владислав Артемиев, а Вашие-Лаграв остана четвърти с 14,5 точки. Непомнящи е пети с 14 точки.

Единственият български представител при мъжете Иван Чепаринов приключи на 92-ро място с 11 точки. В днешния ден той реализира единствено четири, откакто загуби първите си три от общо 10 партии.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР