Независимо дали от любопитство, или поради някакви други съображения искате

...
Независимо дали от любопитство, или поради някакви други съображения искате
Коментари Харесай

Мъжка или женска златна рибка имам

Независимо дали от любознание, или заради някакви други съображения желаете да разберете пола на вашите рибки, има доста лесни способи да го извършите.

Всъщност, полът на златната рибка се дефинира по някои физически и поведенчески признаци. Най-лесно ще ги разпознаете по време на размножителния интервал.

Женските златни рибки имат закръглена, по-дебела форма на тялото от мъжките от същия тип и на същата възраст. С наближаването на размножителния интервал женските стартират да развиват хайвер (яйца), което може да докара до издатина от едната страна на тялото ѝ, правейки женската да наподобява асиметрична.

Мъжките, от своя страна, имат развиването на туберкули (малки бели петна) по хрилните щитове и перките. Но бъдете деликатни: от време на време тези бели петна не се демонстрират при мъжките поради средата, в която живеят или поради ранната им възраст. Мъжките имат по-дълги, по-тънки и по-издължени форми на тялото, в сравнение с женските на същата възраст.

Въпреки че е мъчно да се види, анусът на женските е кръговиден и издаден, до момента в който анусът на мъжките е по-тънък и хлътнал.

Освен това мъжките вентрални перки са заострени, а женските са кръгли и по-къси.

Женските златни рибки имат и по-ярък цвят от мъжките.

Когато настъпи моментът за мятане на хайвера, мъжките ще станат по-активни и ще стартират да преследват женските в аквариума и постоянно ги притискат в ъгъла.

Ако въпреки всичко не сте сигурни каква е новата рибка, която сте си купили, пуснете я в аквариума при другите – в случай че към нея се натрупат мъжки, а женските не проявят интерес, значи сте си купили още една женска рибка.

В магазина мъчно могат да ви кажат какъв е полът на рибката ви, защото половите характерности се демонстрират с настъпването на зрелостта, т.е., след първата година.

Средно златната рибка е подготвена за мятане на хайвер след 7-8-месечна възраст, само че съгласно доста специалисти, най-добре е размножаването да стартира сред втората и четвъртата година. Дотогава те ще са развили оптималната бляскавост на цвета на тялото и перките си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР