Нереалистично е да очакваме, че няма да има коронавирус в

...
Нереалистично е да очакваме, че няма да има коронавирус в
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Ваксината срещу коронавирус ще е безплатна за всички |

Нереалистично е да чакаме, че няма да има ковид в учебните заведения, въпросът е да сведем разпространяването до най-малко, сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев по Нова телевизия, в коментар за старта на образователната година в изискванията на COVID-19.

" Каквото става в обществото, това ще става и в учебните заведения. Ако са ни високи данните за разпространяване на COVID-19 в обществото, в случай че има циркулация на вируса на всички места, ще го има и в учебно заведение. Никой не би трябвало да си прави илюзията, че при всички ограничения, които се вземат, а те са доста съществени, образователните заведения ще бъдат някакъв остров на благоденствието ", добави той.

По думите му съответните ограничения ще бъдат отразени в проектите, които всяко учебно заведение ще направи, тъй като събитията са доста разнообразни.

" Има учебни заведения с 50 деца има и с 2 050. Няма по какъв начин организацията да е идентична, да не приказваме, че и материалната база е друга, само че има общи неща като придвижването на учениците отвън класните стаи, неползването на кабинети, разпределянето на друго време за междучасията – това са дребни трикове, които способстват за общата картина ", сподели основният здравен контрольор.

При дете с позитивен резултат епидемиолог ще дефинира кръга от контакти, който би трябвало да се изследва -  дали ще е целият клас или някаква по-малка група зависи от това с кого е общувало по-активно детето, посочи той и добави, че в този случай проучването ще е гратис.

Контактите на децата не са единствено в учебните заведения, по тази причина не трябва да ги преглеждаме като инкубатори на инфекцията, сподели здравният контрольор. По думите му значимото е да не се позволява епидемиологичен гърмеж от 20-30-50 инфектирани деца в едно учебно заведение. 

" Това, което ни тормози е, че последният месец като че ли тежестта на болестта стана по-голяма. Не са повече инфектираните, в противен случай през от началото на август имахме три седмици с 1500-1600 случая, в този момент паднаха под 1000. Вчера гледах данните за Европа при нас има спад на инфектираните с 22%, до момента в който общо за Европейски Съюз покачването е с 23% ", сподели доцент Кунчев.

Той посочи, че нарасналата смъртност е казусът, който проучват специалистите, с цел да открият повода. Според него едното пояснение е, че през последните дни бяха наранени повече възрастни хора – в социалните домове в Русе, Варна, София.

" Ясно е, че в случай че има ваксина, тя ще е безвъзмездна за всички, които желаят да си я слагат, по-съществено е какъв брой ще решат да го създадат ", сподели епидемиологът. 

Той изясни, че в момента един човек заразява един и е значимо това равнище на разпространяване да се задържи.

Доц. Кунчев разяснява и аналогиите с развиването на епидемията в Швеция и у нас: " Сравненията със Швеция са цинични – там починаха 6000 души, при нас 500, а и стопанската система им пострада съвсем колкото нашата. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР