Неравенство в разходите за енергийно обновяване: Кое струва повече –

...
Неравенство в разходите за енергийно обновяване: Кое струва повече –
Коментари Харесай

Неравенство в разходите за енергийно обновяване: Кое струва повече – саниране на кметство или блок?

Неравенство в разноските за енергийно възобновяване: Кое коства повече – саниране на кметство или блок? В шуменското село Мадара се оказва, че санирането на двуетажна постройка с към 10 стаи коства повече в сравнение с санирането на многоетажен блок.

Сградата на кметството в селото е двуетажна сграда

с 8 стаи на първия и три пространства на втория етаж и се оказва, че ще бъде санирана за впечатляващите 950 хиляди лева по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/.
За съпоставяне – осеметажен жилищен блок с четири входа и над 80 жилището на ул. „ Марица “ № 24 в Шумен ще бъде саниран за доста по-скромните 669.5 хиляди лева
И отново за съпоставяне – по същата стратегия и за по-малко пари – общо 911 хиляди лева, община Попово ще санира четири селски кметства в селата Баба Тонка, Иванча, Медовина и Априлово /данните са от уеб страницата на Министерство на регионалното развитие, където са оповестени обектите, утвърдени за саниране по ПВУ/.

Съмнителен е икономическият

и публичен резултат от похарчването на близо един милион лв. за санирането на постройка. В която работят единствено двама души – кметът и основният експерт на с. Мадара. Макар че общинската власт в Шумен не намира нищо неприятно в това. Даже в противен случай.

„ Ама какво неприятно има, че ще ни дадат толкоз пари? “,
попита с откровено неразбиране финансовият заместник-кмет на Шумен Десислава Петрова, когато тематиката беше сложена пътем на сесия на Общинския съвет. И разяснява, че би трябвало да се радваме на опцията да вложим такава огромна сума за ремонта на селското кметство. Всеобщата наслада сигурно се споделя и от бъдещите реализатори на плана. Но никой не дава отговор на въпроса за какво би трябвало да се похарчи толкоз огромен обществен запас.

Предложението за саниране на кметството в Мадара

е квалифицирано от предходния управнически екип на община Шумен и е подадено в края на мандата на някогашния кмет Любомир Христов, сегашен регионален ръководител на ГЕРБ. Според показаната по плана количествено-стойностна сметка, енергийното възобновяване на постройката ще глътне 950 хиляди лева От тях малко над 829 лева ще бъдат получени по ПВУ. А община Шумен ще съфинансира дейностите със 120 хиляди лева

Никой обаче не е питал жителите на Мадара

дали санирането на кметството е най-важният им приоритет, още повече, че постройката е в обичайно положение, съобщи някогашният кмет на селото Неделчо Неделчев и побърза да подчертае, че няма нищо общо с решението да се похарчи един милион тъкмо за този обект.

„ Това беше решено непосредствено от общинската администрация в Шумен и ни го „ натресоха “ като решение “, уточни Неделчев.
„ Миналото лято /2023 г./ пристигнаха някакви хора от някаква търновска, или плевенска компания, не разбрах, и ми споделиха, че са определени от Общината да вършат обследвания на здания, на които предстояло саниране по планове, сподели някогашният кмет на Мадара Неделчо Неделчив. Идваха, гледаха, мериха. Аз им предоставих строителните бумаги за направения преди 20-тина години главен ремонт на постройката, при който са излети бетонни плочи и на процедура цялата постройка е направена отначало. После те ми върнаха документите и това е единственото, което знам по плана за саниране. Иначе от Общината дори не са ме уведомявали, че предстоят сходни действия, нито пък някой е питал мен или хората от селото дали е обосновано разходването на средства тъкмо за този обект “, сподели още Неделчев.

Той изясни, че постройката на кметството е в обичайно положение и има потребност единствено от настоящи поправки и от поддържане.

Миналата година община Шумен

в това време е ремонтирала две стаи и е изхарчила за това към 10 хиляди лева, сподели Неделчев. Попитан какъв брой души работят в кметството, той отговори: Само двама сме, аз и основният експерт.
Сградата на кметството има 11 пространства – 8 дребни стаи на първия етаж и три огромни на втория. Според показаната от общината сметка за саниране, единствено топлоизолацията ще „ глътне “ над 270 хиляди лева

Ето какво се включва в тази сума:

Топлоизолация на външните стени са планувани общо 126 хиляди лева /с ДДС/, а обръщането на прозорци, козирки и комини е изчислено на 20 хиляди лева
Топлоизолация на подовите структури /облепяне на таваните на сутерените/ за 53 хиляди лева
Топлоизолиране на покривните структури за 97 хиляди лева
Следва ново перо – „ неотложни ограничения “ за общо 116 хиляди лева В тях най-големият разход е за създаване на хигиеничен възел и рампа/платформа за хора с увреждания за 40 хиляди лева Изграждането на апаратура за спешно осветяване ще коства цели 12 хиляди лева, а външната водопроводна апаратура за пожарогасене – 18 хиляди лева

Другият огромен разход е подмяната на дограмата.

За нея са планувани общо 87 хиляди лева За тези средства ще се инсталират 100 квадрата PVC дограма с двоен стъклопакет, като външното стъкло ще бъде вид „ Четири сезона “, на стойност 56 хиляди лева без Данък добавена стойност. Ще се сложи и нова топлоизолирана врата на сутерена /една/ за над 1 500 лева Вътрешното превръщане на прозорците пък ще е близо 10 хиляди лева
Най-скъпата част от плана обаче не е санирането на постройката, а монтирането на системи за отопление и изстудяване. Кметството в Мадара ще бъде оборудвано с хибридна фотоволтаична система за електрическа енергия за лични потребности на стойност 46 хиляди лева

Но огромната екстра е монтирането на термопомпи

за отопление и изстудяване на пространствата за 300 хиляди лева Какъв стопански и общественополезен резултат се чака от похарчването на 300 хиляди лева за пространства, в които работят двама души, никой не е обяснил. Засега е сигурен само резултатът за изпълнителите по плана.
На фона на толкоз нули, калкулирането на други разноски наподобява като дребни стотинки. Например, промяната на висяща Прокуратура на въоръжените сили тръба е изчислена на цели 1.2 хиляди лева Подмяната на осветителните тела пък ще коства 9.3 хиляди лева, като в тази сума се включва промяната на 75 остарели лампи с нови светодиодни, на цена 100 лева за един брой.

„ За тези пари щяха да го построят отначало кметството “, споделят локалните поданици, а някогашният кмет Неделчо Неделчев пресмята: За един милион можеха да санират 10 селски читалища!

Кметството в Мадара е измежду утвърдените общо 79 административни здания в страната,

които ще бъдат санирани в осъществяване на Националния проект за възобновяване и резистентност. В листата на утвърдените планове е и административната постройка на община Шумен, която ще бъде санирана с 3,9 млн. лева По същата процедура – „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на обществен сграден фонд за административно обслужване, просвета и спорт “ са утвърдени и планове на още 4 общини в района – Велики Преслав, Никола Козлево, Каспичан и Смядово.

Източник: За истината

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР