Нежният звън на Електрическият звънез от Оксфорд едва се чува,

...
Нежният звън на Електрическият звънез от Оксфорд едва се чува,
Коментари Харесай

Най-старата действаща батерия в света работи вече над 180 години

Нежният звън на Електрическият звънез от Оксфорд едвам се чува, само че това, което му липсва като мощ, той компенсира с издръжливостта на батерията си. Камбанката звъни от 1840 година насам, което я прави един от най-дългогодишните научни опити в света – въпреки че какво тъкмо я поддържа толкоз дълго време е мистерия.

Професорът по физика в Оксфордския университет преподобният Робърт Уокър я купува през 1840 година и в този момент тя се намира в университетската лаборатория Кларендон, затворена зад два пласта стъкло.

Смята се, че най-малко част от аргументите, заради които звънецът бие толкоз дълго, се крият в това, че той изначално не се нуждае от доста сила.

 Oxford-electric-bell

Схема

„ Когато се движи напред-назад, се случва по този начин, че дребната оловна камбанка допира двете камбанки от двете ѝ страни. И също по този начин акумулира и изразходва сила непрестанно “, изяснява доктор Робърт Тейлър пред Би Би Си. „ Малко количество заряд се стича сред двата края и единствената загуба по принцип е съпротивлението на въздуха.

Възможно е да има нещо общо и със състава на батериите, само че в това се крие мистерията – макар че учените имат някои рационални хрумвания, никой не знае от какво тъкмо са направени. Наричат ги „ суха купчина “ (dry pile) поради приликата им с тези, направени от италианския духовник и физик Джузепе Дзамбони.

Диаграма на батерията на Замбони

Купчината на Дзамбони се е състояла от „ към 2000 двойки дискове от калайдисано фолио, залепени върху хартия, импрегнирана с цинков сулфат и покрита от другата страна с манганов диоксид “. Батериите в Оксфорд също са запечатани с външно покритие, за което се счита, че е сяра, което в последна сметка ги прави да наподобяват повече на свещи.

Те несъмнено не са свещи, другояче звънецът нямаше да работи, само че в случай че някой не счупи батериите – което явно би провалило опита – не можем да знаем сигурно какво има вътре в тях и надлежно за какво са толкоз дълголетни.

Съответно различен вид е просто да изчакаме, до момента в който батериите дефинитивно се изтощят. Звънчето е имало впечатляващ живот, само че той може би скоро ще приключи…

„ Тя ще продължи да работи още към 5 или 10 години, като се има поради фактът, че през последните 40 години се забави сензитивно “, споделя Тейлър. „ Причината, заради която ще спре, е, че ще изчерпи силата си. Всички акумулатори в последна сметка изчерпват силата си. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР