Неизвестна гора в Мозамбик бе открита преди броени дни. BirdLife

...
Неизвестна гора в Мозамбик бе открита преди броени дни. BirdLife
Коментари Харесай

Тайнствена гора в Мозамбик

Неизвестна гора в Мозамбик бе открита преди броени дни. BirdLife e група от учени, употребявали Гугъл Earth, с цел да открият тайнствена гора, където не е стъпвал човешки крайник. Проведената експедиция удостовери разкриването на нови типове пеперуди и змии, както и седем типа птици, застрашени от изгубване.

От екипа се наслаждавали на фотосите от безплатната стратегия Гугъл Earth. Те забелязали изображения на планина, покрита с голи скали. След това станало ясно, че следеното място е връх Мабу - нагорнище, което даже не е обозначено на картите. Научната литература също не могла да хвърли светлина върху характерностите на този район.

" Това е може би най-голямата територия, формирана от средновисоки гори в Южна Африка, и все пак не е обозначена на карта " - разяснява Джонатан Тимбърлейк от Кралските ботанически градини Kew, който управлява експедицията. " Повечето от хората в Мозамбик даже не са чували името на връх Мабу. "

Като следват насоките на Гугъл Earh, екип от 28 учени от Англия, Мозамбик, Малави, Танзания, Белгия, Ирландия и Швейцария тръгнали към гората предходната есен. Към тях се включил и академик от BirdLife. Групата можела да отседне в изоставена вила, където свършвал пътят, само че последните няколко километра откривателите минали пешком. Гъстата растителност и стръмният терен усложнили пътуването.

 Тайнствена гора в Мозамбик

В скрития естествен парк те разкрили огромно благосъстояние от скотски типове, към които се отнасят и новите типове пеперуди и чужд до момента тип пепелянка. Учените допускат, че има най-малко два нови типа растения и още няколко инсекти, които занапред ще бъдат разкрити. Изследователите отнесли със себе си над 500 проби. " Невероятното многообразие е просто зашеметяващо " - споделя Джонатан Тимбърлейк. Въпреки гражданската война в Мозамбик в интервала 1975-1992 година този сектор от страната въобще не е обиден.

Местността е изключително значима за птиците и най-много за застрашения тип Thyolo Alethe choloensis, който постоянно е забелязван там. " Това може да е най-важната популация от тези птици " - отбелязва доктор Линкълн Фишпул - съкоординатор към задачата на BirdLife. Още шест типа застрашени пернати са били разкрити в тайнствения оазис.

Да се резервира чист връх Мабу, към този момент е приоритет. По време на войните гората очевидно е била леговище за някои хора, само че въпреки всичко се е съхранила с помощта на своята труднодостъпност.

С взрива на стопанската система в Мозамбик обаче се появява и рискът гората да бъде изсечена за дървен материал.

 Тайнствена гора в Мозамбик

Екипът от откриватели ще работи по отбраната й като част от своите връзки с държавното управление на Мозамбик.От BirdLife възнамеряват да запишат местността като значима за популацията на птиците.

Що се отнася до Гугъл Earth, Джонатан Тимбърлейк съобщи, че цифровите фотоси оказват помощ доста на учените да опознават по-добре заобикалящия ни свят. Чрез неговата подробност в бъдеще могат да бъдат разкрити още места като това в Мозамбик. " Не можем да кажем, че сме опознали напълно биомногообразието в света. "

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР