Недостигът на работна ръка в определени сектори отдавна е сериозен

...
Недостигът на работна ръка в определени сектори отдавна е сериозен
Коментари Харесай

Бъдеще без работници: Никой не иска да става водопроводчик и това е проблем

Недостигът на работна ръка в избрани браншове от дълго време е сериозен проблем, само че с времето той се задълбочава от ден на ден.

В строителния отрасъл на пазара на труда зад Океана има дефицит на над 500 000 служащи. Вероятно това е единствено върха на айсберга, написа Fastcompany.

Недостигът на фрагменти за механична работа изрично потвърждава, че младото потомство  Z няма никакъв интерес към тези специалности и опциите за кариера тъкмо сега, когато има най-голяма потребност от тях.

Специалистите в другите занаяти са търсени и имат опция да печелят положителни хонорари. При толкоз доста преимущества обаче, за какво има дефицит?

За да разбере отговора на този въпрос, платформата Jobber прави изследване измежду поколението Z. Анкетирани са 1000 души на възраст сред 18 и 20 години в Съединени американски щати.

Забележителните 74% от тях настояват, че има стигма, обвързвана с професионалната кариера. Това не е нещо ново и за жалост, не е изненадващо.

Много хора считат, че работата на сините якички е по някакъв метод " по-малко влиятелна " от тази на белите. Тази неправилна стигма е нелепа и излага на риск бъдещето на домовете и стопанската система ни, отбелязва Fastcompany.

Кой да вземем за пример ще поддържа системите за отопление, вентилация и климатизация, водопроводни и електрически съоръжения, когато днешните служащи се пенсионират?

Какво ще се случи, когато дребните предприятия - толкоз значими за една стопанска система, престанат да съществуват?

Ето какви са главните заключения в изследването, които биха могли да предложат решение на казуса.

Първата отговорност идва от родителите

Родителите играят огромна роля в одобряването на тази стигма и оказват мощно въздействие върху децата си да учат в обичаен четиригодишен лицей.

79% от участниците в изследването споделят, че родителите им желаят те да продължат образованието си в лицей след гимназията, до момента в който единствено 5% споделят същото за професионално учебно заведение.

Ролята на учебното заведение

Добрата вест е, че има признаци, че нещата се трансформират и че това, което завършващите гимназия си показват за своята кариера, се разграничава от идеалите на техните родители.

75% от интервюираните споделят, че се интересуват от проучване на занаятчийски специалности, които оферират платено образование на работното място за млади чиновници.

Поколението Z подценява капацитета за облага

Липсва схващане на капацитета за облага в избрани специалности.

Мнозинството от респондентите не имат вяра, че компаниите за поддръжка, озеленяване, разчистване на жилища и водопроводни услуги могат да осъществят съществени доходи.

Според данните на Jobber за над 200 000 експерти в областта на услугите обаче, 60% от фирмите за поддръжка и 65% за озеленяване в Съединени американски щати реализират доходи от 1 млн. $ годишно.

Независимо дали го осъзнават, бизнесът с услуги по домовете дава предприемачески благоприятни условия, които поколението Z търси.

Същевременно, 41% от интервюираните се интересуват най-вече от започването на бизнес, който не изисква особено образование или има ниски първични разноски. Почистването на жилища и поддържането на тревни площи са образци за специалности в региона на домашните услуги с ниски критерии за нахлуване, акцентират от Fastcompany.

Поколението Z желае непоклатимост и отбрана от конкуренцията на AI

Поколението Z е наясно с капацитета на изкуствения разсъдък да автоматизира редица специалности.

Сигурността на работното място е избрана от респондентите като най-важния фактор за избор на специалност.

Когато преглеждат AI, 56 % от интервюираните считат, че работните места със " сини якички " имат по-голяма сигурност, в сравнение с тези с " бели якички " на бюро пред преносим компютър.

От жизненоважно значение за идващото потомство е променим визията му за кариерата в промишлеността на механичните действия на ръка. Кариерата в областта на поддръжка на дома, водопроводни услуги, разчистване, озеленяване и доста други, е образован ход към сполучливо и несъмнено бъдеще, безапелационни са от Jobber.

Заедно можем да насърчим цяло ново потомство бизнесмени да излязат отвън стандартите и да построят бъдещето със личните си ръце, допълват създателите на изследването.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР