Не се състоя очакваното от дълго време изслушане на премиера

...
Не се състоя очакваното от дълго време изслушане на премиера
Коментари Харесай

Със скандал пропадна изслушването на Петков и Василев за Gemcorp

Не се състоя предстоящото отдавна изслушане на премиера в оставка Кирил Петков, неговия финансов министър Асен Василев и енергийния министър Александър Николов по случая " Gemcorp ". Тримата бяха поканени, с цел да дават отговор на въпроси, във краткотрайната парламентарна комисия, която изследва меморнадума, подписан сред Николов и представителите на компанията за 1 милиард $ вложения в българската енергетика. Никой обаче не се появи.

Петков и Николов са на посещаване в Азербайджан, където разискват доставките на природен газ за България. Василев се оправда за отсъствието с неотложни задължения. Какви са те, министърът не беше поискал да посочи. Така съвещанието на комисията се обезсмисли, а опозицията получи мотив да провокира скандал.

От ГЕРБ-СДС упрекнаха ръководителя на комисията Емил Георгиев, че прикрива членовете на държавното управление. " Аз ли затулям някого? ", възмутено викаше Георгиев, който също беще неудовлетворен от неуспеха на чуването. Намеси се Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната ", който описа за визитата в Баку и заяви, че финансовото министерство е пратило писмо, с цел да изясни отсъствието на шефа си. Започна безреден спор, от който най-после се избистри решението да бъде планувано същото чуване за идващия вторник, 26 юли, от 12 часа. Герберите упорстваха да получат решението на Министерския съвет, с което се задължава министърът на енергетиката да приключи меморандума, както и писмото, което Николов е трябвало да изпрати до страните по меморандума, с цел да ги уведоми за новата обстановка. Поискаха също и разбор от енергийното министерство дали ще има последствия за страната заради съдържащата се в документа уговорка за арбитраж.

Междувременно разправиите продължиха поради присъединяване на шефа на депутатите от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя даже не беше член на комисията и не се разбра за какво е пристигнала за съвещанието, само че непрекъснато размахваше ръка, с цел да изиска думата. " Г-жо Атанасова, ще хванете мускулна тресчица ", предизвести я полушеговито, полунасериозно Емил Георгиев, който не искаше да й разреши да приказва.

Тя обаче сама си взе думата, с цел да го разкритикува, че организира съвещание по същото време, до момента в който работи пленарната зала на Народното събрание. " Не искам да ви чувам ", отвърна й Георгиев. " Имате доста комплицирани усещания ", порица го Атанасова. В отговор соцдепутатът я посъветва да се оплаче в Конституционния съд, като не й харесва по какъв начин води съвещанието.

Тази сценка се наблюдаваше от публицистите, които за първи път бяха позволени на другояче заседаващата на закрито комисия, и предизвикваше смях измежду гостите. Всичко завърши, когато депутатите се схванаха да проведат чуването идната седмица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР