Не можем да продължим да говорим пожелателно и абстрактно за

...
Не можем да продължим да говорим пожелателно и абстрактно за
Коментари Харесай

Радев: Решаването на проблемите на общините изисква дългосрочна стратегия и ангажименти на държавата

Не можем да продължим да приказваме пожелателно и нереално за проблемите на общините като демографската рецесия, убийствените районни несъответствия, решаването на тежките структурни проблеми на парче, разчитайки на всеотдайността и инициативността на обособени кметове. Всичко това изисква систематичен метод, а в изоставащите райони е нужна безапелационна интервенция на страната с ясна и дълготрайна тактика и задължения.

Това съобщи президентът Румен Радев по време на формалното разкриване на Общото заседание на Националното съдружие на общините в Република България. В рамките на форума се чака да бъдат определени членовете на новия Управителен съвет и Контролен съвет на Сдружението, както и техните ръководители.

Държавният глава поздрави новоизбраните и избраните отново кметове на обитаеми места на миналия локален избор и акцентира, че гласуваното им доверие изисква отговорност то да бъде целесъобразно. Румен Радев акцентира, че кметовете имат поддръжката на президентската институция по всички значими въпроси на локалното самоуправление.

„ Отвъд медийния звук и някои много по-гласовити публични групи, остават милиони българи със своето всекидневие, проблеми и упования и вие сте хората, които най-добре познавате техните грижи, които нямат партиен цвят “, обърна се президентът към кметовете.

По думите му не е инцидентно, че хората виждат в тяхно лице страната, защото точно в кметовете хората виждат последната си опора по време на рецесии и политическа неустойчивост.

„ Очакванията към локалната власт порастват, без обаче да се усилват пълномощията и инструментите, с които тя разполага, с цел да може да отговори на тези упования “, уточни президентът и открои нуждата от уравновесено решение по този въпрос, с цел да има България мощна и виновна локална власт.

Президентът напомни, че още при започване на своя мандат е застанал зад идеята на кметовете за реализиране на финансова децентрализация и по-голяма автономия на общините, с цел да бъдат решавани проблемите в локалната власт по-рационално и с цел да бъде тя по-силна и виновна. По думите на президента признатата от ръководещите неотдавна капиталова стратегия за общински планове е стъпка напред, само че и в нея е заложен централизиран метод, защото средствата се отпускат от централната власт, въпреки и на база импортирани подготвени планове.

„ Пътят е в друга посока – децентрализация, по-голяма автономия и тук можете да продължите да разчитате на моята поддръжка “, съобщи Румен Радев.

Държавният глава прикани градоначалниците да слагат пред изпълнителната власт въпроса за Фонда „ Сигурност на електроенергийната система “, защото дискутираното в допълнение финансиране на програмата за възобновяване на многофамилните жилищни здания се разисква да пристигна точно от този фонд.

Въпросът за положението и бъдещето на фонда е значим и поради плануваната либерализация на цените на електрическата сила от 1 юли, уточни президентът и напомни, че наложеното от него несъгласие на промените в Закона за енергетиката е поради неналичието на ясни механизми по какъв начин ще бъдат обезщетени енергийно бедните, а Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ е предназначен да подсигурява точно обществена отбрана и резистентност.

Румен Радев открои и въпроса за амбулаториите за доболнична помощ в 351 обитаеми места, за които служебното държавно управление е изработило, внесло и защитило план пред Европейската комисия. Президентът насочи апел представителите на изпълнителната власт да бъдат запитани какво е развиването по тематиката, защото в редица отдалечени обитаеми места хората остават с усещането, че страната ги е изоставила без медицински пункт.

„ Недопустимо е в 21 век, в България, член на Европейски Съюз голям брой обитаеми места да нямат достъп до водоснабдяване и канализация, да има толкоз доста софтуерни загуби на вода, някъде доближават 60-70% “, съобщи президентът.

Той уточни, че е належащо внедряването на нови технологии и даде образец с високотехнологичен затворен воден цикъл в Йерусалим, където загубите на вода в мрежата са сведени до незначителни количества. Президентът обърна внимание и на съотношението сред цена и качество при водоснабдяването и прикани за заслужено законодателство, което да включва и локалната власт в определянето на цените, поради отговорността, която тя носи за качеството на предоставяната услуга. „ Очаквам централната власт да се намеси и да ви оказва помощ, не просто с пари, а с нови технологии, които в действителност да пестят и да доведат до оптимизация в този бранш “, акцентира още президентът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР