Най-засегнати са децата, по-лесно се разболяват, а някои и нямат

...
Най-засегнати са децата, по-лесно се разболяват, а някои и нямат
Коментари Харесай

Скок на случаите на коклюш и във Варна

" Най-засегнати са децата, по-лесно се разболяват, а някои и нямат имунизации. По-възрастните имат насъбрани имунизации и са по-устойчиви ", сподели в " Денят стартира " доктор Варна Анка Баева, шеф на отдел " Противоепидемичен надзор " в РЗИ-Варна.

За коклюш се вършат общо 6 имунизации - главната имунизация е на втори, трети и четвърти месец, идната е на 16 месеца, по-късно се прави на 6 и 12 години, изясни тя.

" В момента във Варна болестта минава относително леко. Много постоянно се хваща в по-напреднал стадий, тъй като първоначално общопрактикуващите лекари стартират терапия с антибиотици и когато кашлицата не минава и става пристъпна - тогава стартира да се мисли за коклюш и да се изследват ", добави доктор Баева.

Здравната комисия в Народно събрание през днешния ден ще заседава изключително през днешния ден поради обстановката с коклюш в страната. Депутатите ще изслушат отрасловия министър, основния държавен здравен контрольор, шефовете на организация Медицински контрол и на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Най-много инфектирани с коклюш има в София, Стара Загора, Кюстендил, Варна и Бургас, изясни преди ден шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. Рано е да се приказва за зараза у нас, добави тя.

Колкото до двете новородени от Кюстендил, които са били в предимунизационна възраст и са умряли от затруднения от инфекцията през няколко дни, в петък основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев изясни, че родителите са потърсили здравна помощ със забавяне.

От здравното министерство оповестиха, че са изпратени указания към персоналните лекари да проследят кои от подлежащите на имунизация против коклюш не са обхванати и да извършат такава имунизация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР