Най-високото средномесечно трудово възнаграждение в област Плевен получават наетите по

...
Най-високото средномесечно трудово възнаграждение в област Плевен получават наетите по
Коментари Харесай

По 1410 лева средно на месец за енергетик в Плевен

Най-високото средномесечно трудово заплащане в област Плевен получават наетите по трудови контракти в сферата за производството и разпределението на електрическа и топлинна сила и газообразни горива - по 1410 лева, пресметнаха от Териториалното статистическо бюро "Северозапад " в Плевен при Национален статистически институт.
В тази ранглиста на благосъстоянието на плевенчани ги следват чиновниците във финансовите и застрахователни действия, които вземат приблизително месечно по 1060 лева на калпак.
Над хилядарка получават и служащите от селското, горско и рибно стопанство (средно по 1009 лева.) и експертите от региона на "Хуманното опазване на здравето и обществената работа " (средно по 1006 лева.). Близко до тези суми е и междинното месечно заплащане на чиновниците от държавното ръководство - 976 лева, и от образованието - 910 лв..
Спрямо второто тримесечие на предходната година плевенчани забогатяват, като междинната заплата в гарад и региона в публичния бранш е по-висока с 11.1 на 100, а в частния бранш нарастването е малко по-голямо - с 11.8 на 100.
Средната месечна работна заплата за област Плевен е 819 лева, като по този индикатор тя изпреварва 15 райони в страната, където възнаграждението е по-ниско.

Плѐвен (Плѣвенъ) е град в Северна България. Плевен и неговата местност има корени в дълбоката античност и на практика непрестанно хилядолетно развиване. Днес градът е административен център на едноименните община Плевен, област Плевен и е най-голямото икономическо ядро на Северозападен стопански регион. В края на 2016 година градът има население от 98 467 души и е седмият по население в България и третият по величина в Северна България, след Варна и Русе.

Град Плевен е ситуиран в централната част на Мизия. Той е равноотдалечен от река Дунав и Стара планина, с положителни наземни връзки от предишното с Габрово, Ловеч, Никопол и Свищов, а също и със земите на север от река Дунав. Основен градообразуващ фактор още в древността е плодородната разливна котловина на Тученишката река (Тученишка или Плевенска бара, река Тученица). Релефът в тази част на Дунавската низина и надлежно - положителните пътни връзки, улесняват построяването и развиването на в началото разпръснатите дребни селища като значим пътен възел и център с положителни индикатори за стопански прогрес на Древна Тракия, на Римската империя и на България.

Днес в основата на стопанската система на региона са десетки микро, дребни и междинни предприятия най-вече в шивашката индустрия, услугите и строителството, само че и в някои развити браншове от предишното, като електротехника и електроника, системи за сигурност, машиностроене, строителни материали и детайли. Заслужават да бъдат маркирани завода за сандвич панели "Метекно " - италианска инвестиция, за автомобилни кабели на " Нексанс Аутоелектрик " - немска инвестиция, както и мощно разрастващото се дружество за висококачествена конфекция на компанията "Димитров ", което мощно трансформира образа на региона към някогашния цех "Вапцаров " и надлежно на работната мощ.

Има мощно развиване на леката индустрия, водещи са компаниите "Мизия 96 " (конфекция) и "Яна " (трикотаж). В тези сектори има още десетина междинни и над 100 дребни компании.

На север от Плевен минава интернационалният първокачествен авто път Е-83 София-Русе-Букурещ. Автомагистрала А-2 "Хемус " от София до Варна е проектирана да минава на 15 км южно от града. Плевен е значима гара от интернационалната ж.п. линия София-Букурещ-Киев-Москва, както и главно вътрешно ж.п. направление по линията София-Варна. Трите съществени входно-изходни артерии на града - от и за София, Русе и Ловеч съставляват магистрални прави, обаче се употребяват извънредно доста за транспорти с локално значение, включително на строителни материали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР