Най-малко един на всеки пет вида влечуги е застрашен от

...
Най-малко един на всеки пет вида влечуги е застрашен от
Коментари Харесай

Над 21% от видовете влечуги са застрашени от изчезване

Най-малко един на всеки пет типа влечуги е заплашен от изгубване, в това число повече от половината от костенурките и крокодилите, съгласно първата огромна световна оценка на по този начин наречените студенокръвни същества в света, съобщи БГНЕС.

Катастрофалното понижаване на биоразнообразието в целия свят от ден на ден се преглежда като опасност за живота на Земята - и е също толкоз значимо, колкото и взаимосвързаната опасност от изменението на климата.

Повече от 40% от земноводните, 25% от бозайниците и 13% от птиците могат да бъдат изправени пред изгубване. Но до момента откривателите не разполагаха с цялостна картина за каузи на влечугите, които са изложени на риск.

В новата световна оценка, оповестена в списание Nature, откривателите са създали оценка на 10 196 типа влечуги и са ги оценили по критерии от Червената книга на застрашените типове на Международния съюз за отбрана на природата (IUCN). Те открили, че минимум 1829 - 21% - са уязвими, застрашени или сериозно застрашени.

" Броят на типовете, които считаме за застрашени, е просто замайващ ", споделя съавторът Нийл Кокс, който управлява Международното звено за оценка на биоразнообразието към IUCN и е един от ръководителите на изследването. " Сега, когато знаем заканите, пред които е изправен всеки тип влечуго, международната общественост може да направи идната стъпка, като причисли проектите за запазване към световното политическо съглашение и влага в оправянето с постоянно прекомерно подценяваната и тежка рецесия на биологичното многообразие. "

Установено е, че крокодилите и костенурките са измежду най-застрашените типове, като надлежно към 58% и 50% от тях са застрашени. Кокс съобщи, че това постоянно се дължи на " свръхексплоатация и гонене ". Според него крокодилите се убиват поради месото им и с цел да се отдалечат от човешките селища, а костенурките са обект на търговия с домашни любимци и се употребяват за обичайната медицина.

Друг добре прочут тип в риск е страховитата кралска кобра - най-голямата отровна змия в света. Тя може да доближи дължина от към пет метра, като се храни с други змии в горите на голяма територия от Индия до Югоизточна Азия. Тя е класифицирана като уязвима, което значи, че е " доста покрай изгубване ", съобщи Кокс на брифинг за пресата по отношение на проучването.

" Това е същински емблематичен тип в Азия и е доста тъпо, че даже необятно публикувани типове като този в действителност страдат и понижават ", сподели той и добави, че изсичането на горите и умишлените набези от страна на хората са измежду най-големите закани за змията.

Брус Йънг, основен зоолог в NatureServe, който е един от ръководителите на изследването, съобщи, че застрашените влечуги се срещат най-вече в Югоизточна Азия, Западна Африка, Северен Мадагаскар, Северните Анди и Карибския басейн.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР