Най-краткото определение за това пространство е бутик за зехтин. Но

...
Най-краткото определение за това пространство е бутик за зехтин. Но
Коментари Харесай

Ново място: Mediterranium

Най-краткото определение за това пространство е бутик за зехтин. Но то няма да е задоволително, тъй като тук се оферират и трюфели, морска сол, пасти, виновност, сирена и салами. Общото сред продуктите е, че са селектирани от дребни ферми от цялото Средиземноморие и са с високо качество.

" Идеята беше да създадем магазин, в който да се оферират висококачествени артикули от страни от Средиземноморието. Засега мощно сме показали тези от Европа, само че развиваме своите контакти с контрагенти от Северна Африка и Близкия изток ", споделя Християна Топалова, която ръководи бизнеса на фамилната компания.

Магазинът се намира съвсем в края на бул. " Черни връх " в столицата, а още от вратата те посрещат живо маслиново дърво и остаряла машина за рязане на прошуто Berkel. След това са подредени като в парфюмериен магазин бутилки със зехтин, оцет балсамико, звездна сол от Франция, трюфели, пасти и чайове.

Зехтинът е най-добре показаният артикул тук - има над 50 типа, като някои от марките са печелили златни медали по разнообразни конгреси. " Ние сме привикнали с усета на зехтина от Турция и Гърция, само че има още десетки типове, които не познаваме ", споделя Християна Топалова. От нея научаваме, че зехтинът поема душата на мястото, където е расла маслината.
Реклама
В магазина има единствено сертифицирани типове зехтин от декларирани географски региони, като при виното.

Качеството на маслиновото олио зависи от доста неща - мястото, времето на бране, технологията и самата мелница. Зехтините в Mediterranium са единствено от фамилни ферми, маслините се берат зелени на ръка, пресоването става в лични мелници, с цел да се редуцира оптимално времето от беритбата до производството и бутилирането и да се запазят всички вкусови качества на маслото. Затова е и разликата в цената с тези, които се оферират в супермаркетите, които мъчно могат да се нарекат по този начин.
Фотограф: Цветелина Белутова
Особено място в магазина има един кипърски бранд, от който са създадени единствено 200 бутилки за златната селекция, а за сребърната - единствено 400. Производител е компания от Кипър с френски притежател, чиито маслинови насаждения са в действителност вековни, даже там е записано най-старото маслиново дърво. " Казано на смешка, с нашите 40 бутилки ние държим 20% от производството на този бранд в света ", смее се Християна.

Както написа сертифицираният сомелиер за зехтин Анна Петкова, която води майсторски клас в Mediterranium, в книгата си " Sun & Olive Oil ": " Те са от тези зехтини, които удивляват и безусловно ни " захапват " в гърлото. Имат многопластовост, която постепенно се разкрива, и всякога когато вършим ново комбиниране, ни показва своя нов образ. "
Реклама
Но освен качеството на зехтина има значение - някои от бутилките в действителност са направени от дизайнери на опаковки за парфюми, което се отразява надлежно и на цената. Селекцията в този бутик не свършва единствено с маслиновото олио.

Другата любопитна стока са трюфелите - над 30 продукта, като най-широко показани са тези от Хърватия - най-големият производител на трюфели в света. Изненадващо е също и представянето на хърватски виновност и сирена, които са малко познати в България. Тук компанията е представител на няколко фамилни ферми, една от които е затворила цикъла с вино от заявен регион, сирена, трюфели и салами. Вината и сирената се намират в обща секция в отвореното пространство на магазина, с цел да се допълват.

Внимание към детайла е водещо и във връзка с италианските пасти. Тук има такива, които, естествено, от заявен географски регион, са направени освен от локален тип пшеница, само че и с вода от близкото езеро, а фабриката е издигната преднамерено по средата на равнищата, с цел да се редуцира времето от жътвата, меленето на брашното и производството.

Mediterranium е конструирано в три симпатични салона, обединени от хубавата храна.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Коментари и разбори 3 Градове 1 Коментари и разбори 2 Здравеопазване 3 Медиа и реклама 1 Градове 2 Градове 3 Здравеопазване Реклама
бул. " Черни връх " 190

mediterranium.bg
Фотограф: Цветелина Белутова Източник: Капитал Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР