Най-голямата в света верига от магазини за търговия на дребно

...
Най-голямата в света верига от магазини за търговия на дребно
Коментари Харесай

Защо Walmart иска да купи производител на телевизори за над $2 милиарда?

Най-голямата в света верига от магазини за търговия на дребно - американската Walmart, води договаряния за закупуване на производителя на смарт тв приемници Vizio за над 2 милиарда $, заяви Wall Street Journal във вторник. Ход, който би могъл да укрепи рекламния й бизнес и да й даде надзор върху повече от една пета от американския ефирен пазар.

Разговорите идват в миг, когато Walmart от ден на ден монетизира събраните голям брой данни за купувачите, с цел да продава реклами в своите обекти и платформи, в това число уеб страницата си, и да съхранява активи като цифрови екрани, свързани с тв приемници и радио.

Добавянето на тв приемниците Vizio може да даде на компании, в това число JM Smucker и Kraft Heinz, повече екрани за проявление на техните реклами на повече от 130 милиона купувачи, които посещават 5000 магазина на Walmart в Съединени американски щати всяка седмица.

От стартирането си през 2021 година рекламният бизнес на Walmart в Съединени американски щати, наименуван Connect, пораства с двуцифрен скок, генерирайки продажби от към 3 милиарда $ предходната година, съгласно отчет на Insider Intelligence.

Финансовият шеф на Walmart уточни Walmart Connect като един от бързоразвиващите се бизнеси с висок марж, който ще промени състава на доклада за облагите и загубите на Walmart през идващите пет години. По-голяма част от бъдещата й доходност евентуално ще пристигна от продажбата на реклами в обекти на Walmart, в сравнение с от продажбата на артикули от първа нужда като мляко и тоалетна хартия, с които компанията е известна, сподели той.

Рекламните бизнеси на търговците на дребно, нормално наричани медийни мрежи за търговия на дребно (RMN), се трансфораха в привлекателна алтернатива за рекламодателите като обичайни продавачи на реклами като Apple и Гугъл да понижат количеството данни на трети страни, които споделят с рекламодателите.

В резултат на това RMN се трансфораха в най-бързо разрастващата се част от рекламната промишленост в Съединени американски щати и се чака да генерират към 60 милиарда $ продажби тази година, съгласно оценки на Insider Intelligence.

Притежаването на Vizio ще даде на Walmart достъп до дейна потребителска база от близо 18 милиона души и ще помогне за отключването на бизнеса със софтуерна платформа на Vizio, който има годишни доходи от реклама, възходящи на север от 27% при над 60% марж, сподели Никълъс Занглер, анализатор в Стивънс, представен от Reutes.

Визио има първа позиция на рафта в Walmart и близо 70% от тв приемниците му се продават в търговеца на дребно, сподели анализаторът. Придобивайки Vizio, Walmart може евентуално да управлява 22% от американския ефирен пазар сред своята частна марка Onn и Vizio, добави той.

Не излиза наяве дали продуктите на Vizio ще бъдат налични отвън Walmart, в случай че договорката бъде подписана.

Новината е отрицателна за Roku, която също продава смарт тв приемници и устройства за стрийминг и има изключителна договорка, с Walmart за продажба на артикули, изпълнени от Walmart на устройства Roku, сподели Занглер. Акциите на Roku приключиха надолу с към 9% във вторник.

Дискусиите сред Walmart и Vizio не престават и договорка може да не се случи, се споделя в публикацията на WSJ, цитирайки хора, осведомени със обстановката.

Решението за договорката с Walmart ще зависи напълно от основния изпълнителен шеф на Vizio, Уилям Уанг, който основа компанията през 2002 година и има мажоритарни права на глас.

Акциите на Vizio затвориха с растеж от 24,6% във вторник. Те скочиха за малко с 36% до най-високото си равнище от ноември 2022 година Акциите на Walmart паднаха с към 1%. Отчетената офертна цена е с близо 30% по-висока от пазарната капитализация на Vizio от $1,54 милиарда при затваряне в понеделник, осведоми Reuters.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР